Východ Kanady pod vodou, Montreal vyhlásil stav nouze

Kvůli povodním vyhlásil kanadský Montreal stav nouze. Záplavy způsobil tající sníh a přívalové deště. Velká voda zaplavila v provincii Québec na východě země 1900 domů v celkem 126 městech.

Stav nouze vyhlásily úřady už v neděli a potrvá nejméně dva dny. Do akce bylo nasazeno asi 1200 vojáků, kteří mají pomáhat s evakuací. „Naše jednotky reagují rychle a profesionálně a již začínají poskytovat klíčovou podporu kanadskému obyvatelstvu zasaženému záplavami,“ řekl ministr obrany Harjit Sajjan.

Stav nouze vyhlásilo také město Rigaud západně od Montrealu. „Lidé museli být evakuováni, když jsme je poslali do člunů, plakali jako děti,“ konstatoval starosta Hans Gruenwald. „Je mi líto, že nastal okamžik, kdy už nemohou rozhodovat o vlastní budoucnosti,“ okomentoval nařízené evakuace.

S povodněmi přitom neválčí jen provincie Québec, neobvyklé množství srážek způsobilo záplavy také v Ontariu. Hladina tamního stejnojmenného jezera dosáhla úrovně naposledy zaznamenané v roce 1993.

Povodně způsobilo i relativní teplo, kvůli němuž v západní části země a v Britské Kolumbii roztál sníh. V některých oblastech pak došlo na sesuvy půdy.

Vydáno pod