Dvojnásobná bezpečnostní opatření ve Francii. Kvůli prezidentským volbám i hokejovému šampionátu

Tisíce policistů a vojáků budou dohlížet na nedělní volby (zdroj: ČT24)

Tématem číslo jedna je před nedělním rozhodujícím kolem francouzských prezidentských voleb znovu bezpečnost. Vláda nařídila revizi opatření francouzské policie. Ta je k dohledu nad hlasováním maximálně připravena a za tímto účelem plně mobilizovala. Stejně jako před dvěma týdny bude na bezpečnost dohlížet více než padesát tisíc policistů a sedm tisíc vojáků.

Během volebního dne bude po celou dobu na území Paříže rozmístěno tři a půl tisíce mužů. Stejný počet bude monitorovat situaci na jiných místech země. Budou to členové jednotek takzvané operace Sentinelle, které vznikly po teroristických útocích v roce 2015.

Finalisté voleb, Emmanuel Macron a Marine Le Penová, budou chránění ještě více než v 1. kole. A policie znovu chystá kontroly při vstupu do volebních místností. Takovýchto potenciálních cílů bude více než 67 tisíc. Ministerstvo vnitra poslalo do všech koutů země instrukce jak ohledně preventivních opatření, tak i co se týče postupu při případných zásazích.

Bez fanouškovských zón

Volby ale nejsou jedinou akcí, na kterou musí bezpečnostní složky ve Francii dohlížet. Právě v pátek se otevřely brány mistrovství světa v hokeji a zápasy skupiny B, kam patří mimo jiné i Česká republika, se uskuteční právě v metropoli nad Seinou.

Mistrovství světa provází mimořádná bezpečnostní opatření.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

V Paříži se odehraje celkem 30 utkání. A i když Francouze hokej zrovna netáhne, očekávají pořadatelé nejméně čtvrt milionu diváků, z velké části to budou fanoušci z ciziny. Ti se musí při vstupu do haly Palais Omnisport de Paris-Bercy připravit na osobní prohlídky a kontroly tašek, velká zavazadla jsou zakázána.

Šampionát provází mimořádná bezpečnostní opatření. Hala je obehnaná zátarasy, hokejoví nadšenci se musí vyzbrojit trpělivostí a na zápas dorazit s předstihem. Zatímco během loňského fotbalového mistrovství Evropy se z rozlehlého prostranství pod Eiffelovou věží stala jedna velká fanouškovská zóna, pořadatelé hokejového mistrovství se z bezpečnostních důvodů rozhodli, že tyto zóny zruší, a to i v blízkosti haly.

„Svou roli v tom sehrála i skutečnost, že hokej zatím ve Francii není příliš populární. Pořadatelé nicméně doufají, že letošní mistrovství by to mohlo změnit,“ dodal zpravodaj ČT Petr Zavadil.