„S brexitem klesne význam angličtiny“. Juncker překvapil projevem v rodném jazyce

Zástupci EU a Británie si kolem vyjednávání o brexitu rozumí stále méně, a to nejenom obrazně. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na páteční konferenci překvapivě spustil směrem k publiku v rodné francouzštině. A hned svou volbu vysvětlil: angličtina prý „pomalu, ale jistě ztrácí v Evropě na významu“.

Podle přítomných svědků prý tuto poznámku pronesl napůl žertem, napůl vážně. Ještě než šéf EK přešel k francouzštině, tak anglicky poznamenal, že „Francouzi půjdou v neděli hlasovat, a tak bych byl rád, aby mi rozuměli, co říkám o Evropě a národech“.

Francie si v neděli zvolí prezidenta a na výběr voliči mají mezi centristou Emmanuelem Macronem a vůdkyní krajní pravice Marine Le Penovou.

„Je to tragédie,“ řekl Juncker – už francouzsky – o brexitu a připustil, že k nepříznivému výsledku britského referenda mohla částečně přispět i „slabost“ Evropské unie, která je až přehnaně sešněrovaná předpisy a příliš se plete do života občanů.

„Nesmíme ale zapomínat na jednu důležitou věc: není to Evropská unie, která opouští Británii, ale je to Británie, která opouští Evropskou unii,“ řekl na adresu nadcházejících „tvrdých jednání“ s Londýnem o podmínkách rozchodu.

Loni v červnu, po britském referendu o odchodu z EU, Juncker na zasedání Evropského parlamentu na rozdíl od minulosti nepromluvil anglicky a i text jeho projevu byl vytištěn jen v němčině a ve francouzštině. Anglicky zareagoval až na poznámky z řad britských europoslanců.

Horizont ČT24: Vyostření vztahů mezi Londýnem a Bruselem (zdroj: ČT24)

Rozdílné názory Londýna a Bruselu nyní připustil i hlavní evropský vyjednavač Barnier. Spekulace o napjatých vztazích mezi šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a premiérkou Theresou Mayovou se množí od minulého týdne.

Tehdy podle BBC při společné večeři Juncker mimo jiné pronesl větu, která se šéfce britského kabinetu neposlouchala příjemně – tedy že brexit v žádném případě „nemůže být úspěchem“. V úterý Mayová zase na dálku vzkazovala, že s ní šéf Komise rozhodně nebude mít lehké pořízení.