Za plánování útoků na Hry v Riu bylo odsouzeno osm lidí

Osm lidí bylo v Brazílii odsouzeno k trestům vězení od pěti do 15 let za plánování útoků během loňské letní olympiády v Riu de Janeiro. Členové skupiny, kteří mají všichni brazilské občanství, byli rovněž shledáni vinnými z propagace teroristických činů organizace Islámský stát na internetu.

Dotyční byli zatčeni krátce před začátkem srpnových olympijských her poté, co brazilské úřady dostaly varovnou zprávu od amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Vůdce skupiny Leonid El Kadre de Melo dostal patnáctiletý trest. Jeho matka prohlásila, že syn drží již 36 dní protestní hladovku.

Další odsouzení dostali trest pět až šest roků odnětí svobody. Všichni prohlásili, že se hodlají proti verdiktu odvolat.

Odsouzení se snažili kontaktovat IS

Odsouzení sdíleli prostřednictvím internetu materiály s extremistickým obsahem a prostřednictvím mobilních aplikací přísahali věrnost Islámskému státu, uvedl soudce Marcos Josegrei da Silva.

„Skupina diskutovala o možných cílech atentátů v Brazílii - cizincích, kteří přijedou na olympiádu, homosexuálech, šíitských muslimech či Židech - o výrobě bomb, používání chladných zbraní a získání palných zbraní,“ dodal soudce. Podle brazilských úřadů se odsouzení skutečně snažili si zbraně koupit.

Při raziích v rámci Operace Hashtag, které byly zahájeny loni v červenci po upozornění FBI, bylo celkem zatčeno 15 osob, sedm podezřelých bylo ale později propuštěno.

Osm mladých lidí ve věku od 19 do 30 let bylo odsouzeno na základě nového brazilského protiteroristického zákona. Přímo členy Islámského státu nebyli, pokoušeli se ale tuto organizaci kontaktovat, napsal server BBC News.

Olympijské hry v Riu, které se konaly mezi 5. a 21. srpnem 2016, uskutečnily se bez větších incidentů. K zajištění bezpečnosti bylo nasazeno 85 000 policistů a vojáků.

Vydáno pod