Ruské nakladatelství dostalo pokutu za atlas, kde Krym není součástí Ruska

Ruský soud vyměřil pokutu moskevskému nakladatelství AST za to, že na mapách ve školním atlasu neoznačilo Krymský poloostrov jako součást Ruské federace. Nakladatelství má zaplatit 100 tisíc rublů (asi 40 tisíc korun) za „nesprávné vyobrazení geografických objektů a narušení technických pravidel a norem“. Nakladatelství se proti rozsudku ohradilo a hodlá se odvolat.

Nakladatelství tvrdí, že jeho údajné pochybení nebylo záměrné, šlo prý o technickou chybu. Další chybou podle přiznání vydavatele bylo umístění názvu ruského města Chabarovsk na území Číny.

Problémy s příslušností Krymu měl nedávno i Kazachstán, i když přesně opačné. Tamní ministerstvo školství muselo stáhnout a opravit učebnice, kdy byl Krym vyznačen jako ruské území. Ukrajina proti takovému vyobrazení ostře protestovala. 

Rusko ukrajinský Krym vojensky obsadilo před třemi lety a po spěšně zorganizovaném referendu území anektovalo. Většina států světa zábor neuznává. Ukrajina stále Krym považuje za součást svého území a nevzdává se plánů na jeho návrat.