První otevřená kritika Pekingu. Mezi KLDR a Čínou zuří válka slov

Severní Korea vůbec poprvé otevřeně kritizovala Čínu. „Lehkomyslné komentáře“ Pekingu ohledně jaderného programu KLDR prý zkouší trpělivost Pchjongjangu a mohly by mít „vážné důsledky“. Podobné hrozby ze strany totalitního státu jsou neobvyklé, protože Peking je největším obchodním partnerem KLDR.

Čína v souladu s mezinárodními sankcemi nedávno zastavila veškerý dovoz uhlí ze Severní Koreje, čímž zemi připravila o důležitou část příjmů. Peking rovněž opakovaně vyzval své tradiční spojence v Pchjongjangu, aby ukončili jaderný a raketový zbrojní program.

Kupříkladu čínský oficiální deník The Global Times ve čtvrtek napsal, že akce KLDR ohrožují dohodu o neútočení mezi oběma zeměmi uzavřenou v roce 1961. „Čína nedovolí, aby byl její severovýchodní region kontaminován severokorejskými jadernými aktivitami,“ napsal list.

Deník již v minulých dnech varoval, že Čína je schopna protiútoku, pokud některá ze stran překročí červenou linii. List The Global také pohrozil, že Čína uvalí na KLDR ropné embargo v případě dalších zbrojních testů. Podle agentury KCNA je to ovšem Čína, kdo „překročil červenou linii“.

„Z Číny teď slyšíme každý den řadu absurdních a lehkomyslných komentářů, které pouze zvyšují napětí v již tak špatné současné situaci,“ reagovala severokorejská tisková agentura KCNA.

KCNA rovněž odsoudila čínská státní média, která podle ní svalují vinu za zhoršující se vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi na KLDR a publikují „nepřesvědčivé omluvy za to, že (Čína) tančí, jak Spojené státy pískají“.

„Čína by neměla dále zkoušet hranice trpělivosti Severní Koreje a měla by raději zvážit vážné následky lehkomyslného boření pilíře severokorejsko-čínských vztahů,“ varovala KCNA.

Podle agentury AP je to poprvé, kdy Severní Korea kritizuje Čínu zcela otevřeně. V dřívějších kritikách o ní mluvila pouze jako o „sousední zemi“. Agentura AFP mluví o rétorické válce čínských a severokorejských médií.

Severní Korea vyhrožuje pravidelně i Spojeným státům, které podle ní dohnaly Korejský poloostrov na pokraj jaderné války. KLDR tím reagovala na zapojení dvou amerických nadzvukových bombardérů B-1B do cvičení jihokorejských a japonských vzdušných sil.

Podle Pchjongjangu bombardéry „nacvičovaly svržení atomové bomby na klíčové objekty“ na území KLDR, a to v době, kdy šéf Bílého domu Donald Trump a „ostatní američtí váleční štváči volají po preventivním jaderném útoku“ na Severní Koreu.

Pentagon vyslal do oblasti seskupení amerických bojových plavidel v čele s letadlovou lodí USS Carl Vinson jako ukázku síly amerického námořnictva. V pondělí Spojené státy oznámily, že uvedly do provozu systém protiraketové obrany THAAD, který nedávno umístily v Jižní Koreji. Štít se přitom nezamlouvá Rusku ani Pekingu.

Trump považuje KLDR za skutečnou hrozbu, zároveň ale uznal, že její vůdce Kim Čong-un musí být „opravdový lišák“, když si dokázal udržet moc tak mladý. „Za příhodných okolností“ se nebrání ani setkání se severokorejským lídrem.