Somálští vojáci omylem zabili ministra, spletli si ho s islámským radikálem

Somálského ministra veřejných prací a obnovy Abbase Abdullahiho omylem zastřelila ochranka generálního auditora. Bezpečnostní síly si ho spletly s ozbrojeným islamistou. Incident se stal poblíž prezidentského paláce v metropoli Mogadišu.

Podle policejního kapitána ochranka převážející auditora vystřelila na auto s Abdullahim u kontrolního stanoviště nedaleko prezidentského paláce. Abdullahiho bodyguardi prý palbu opětovali. V ministrově autě seděl ještě jeden člen vlády, který ale incident přežil.

Abdullahi byl ve svých 31 letech nejmladším členem nové vlády násilím zmítaného Somálska. Velkou část života strávil jako uprchlík v táboře v sousední Keni, kam uprchly statisíce lidí před občanskou válkou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve městě platí bezpečnostní výstrahy kvůli opakujícím se atentátům islamistů, kteří s použitím vozidel i jinými prostředky útočí na vládní budovy, hotely a armádní zařízení.

Hnutí Šabáb, které je napojeno na globální teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní vlády a v Somálsku chce zavést islámské právo šaría.

Organizace označila nového somálského prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda za bezvěrce a pohrozila Somálcům, kteří ho podporují. Příslušníci Šabábu byli vytlačeni z Mogadiša v letech 2010 až 2011, když byl současný prezident premiérem. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Mohamed zvítězil v únorových volbách hlavy státu a slíbil zlepšit v Somálsku bezpečnostní situaci. Poté, co se dozvěděl o zastřelení ministra, přerušil návštěvu Etiopie, píše BBC. Podle analytika britské televize se vojáci sem tam dopustí omylu a zabijí nějakého úředníka, v případě ministra jde ale zatím o nejvýše postaveného politika.

Prezident už nařídil špičkám bezpečnostních služeb, aby zjistily, co stálo za nešťastnou tragédií, a ujistily se, že dojde k poterstání pachatelů. Ministr informací Abdirahman Osman bez dalších podrobností uvedl, že několik lidí už bylo zatčeno.