První zkouška nálad od referenda? Britové volí zástupce v regionech, konzervativci zřejmě posílí

Bičan: Lokální volby v Británii jsou o činech konkrétních místních politiků (zdroj: ČT24)

Velkou Británii čekají už 8. června předčasné volby do parlamentu, už nyní ale probíhají místní volby, kde obhajuje většinu mandátů opoziční Labouristická strana – té průzkumy předpovídají výrazné ztráty na úkor vládních konzervativců.

Britové si v šesti metropolitních regionech – mimo jiné v okolí Birminghamu, Manchesteru či Liverpoolu – kromě zástupců místních správ poprvé přímo vyberou své starosty. Kandidáti se utkají celkem o 4851 mandátů.

Hlasovat o složení místních správ se bude ve Skotsku, Walesu a části Anglie. „Každý rok se volí zhruba čtvrtina křesel. Je to jako u našeho Senátu, kdy každé dva roky je obměněna třetina senátorů s šestiletým mandátem. Zde je mandát zastupitelů čtyřletý,“ poznamenal předseda Studentské sekce Mezinárodního politologického ústavu Marek Bičan.

Publicista Jůn: Místní volby budou jakýmsi ukazatelem (zdroj: ČT24)

Při opravě silnice jde ideologie stranou, upozorňuje odborník

Podle některých pozorovatelů by mohly výsledky voleb naznačit, jak dopadnou předčasné volby parlamentní, které na přání premiérky Theresy Mayové schválil v dubnu nyní již rozpuštěný zákonodárný sbor.

Jiní komentátoři ale upozorňují, že místní a parlamentní volby se řídí zcela odlišnými zákonitostmi.

„Rozhodně to nejsou volby prvořadého formátu. Na základě výsledku nelze úplně vyčíst obecnou náladu v zemi. Kampaň před lokálními volbami je silně zaměřená na výkon místních radních, osobní vztahy, jak dokázali v konkrétních městech a obcích postavit park nebo silnici. Nemůžete ji spravit levicově nebo pravicově, můžete ji spravit dobře a nebo ne – a na tom záleží,“ konstatoval Bičan.

Průzkumy před místními volbami předpovídají jasné vítězství Konzervativní strany a výrazné ztráty opozičních labouristů. Porážku by volby mohly přinést i protievropské Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP). Liberální demokraté by si mohli oproti volbám v roce 2012 naopak polepšit.

V situaci, kdy nás čekají začátkem června parlamentní volby, všichni očekávají, že tyto volby budou ukazatelem záměrů voličů. Mezi experty už padly předpovědi – například, že nejméně polovina ze čtyř milionů voličů, kteří volili xenofobickou stranu UKIP v minulých parlamentních volbách, by měla zajistit vítězství Konzervativní strany.
Jan Jůn
publicista

V místních volbách, jež trvají den, se volí vždy ve čtvrtek, protože v pátek bývaly tradičně vypláceny mzdy. „Pokud by to šli zaměstnanci oslavit do hospody, byl předpoklad, že většina hostinských jsou konzervativci, takže by (pracovníci) byli terčem konzervativní politické agitace. To se nelíbilo liberálům,“ vysvětlil Bičan.

Výhra konzervativců je jistá, otázka je o kolik

V parlamentních volbách v červnu podle něj vládní konzervativci cílí na to, aby zvětšili většinu v parlamentu třeba o 100 křesel na úkor labouristů či Skotské národní strany. „Zisk dalších třeba dvaceti mandátů by vnímali už jako porážku, ale nemyslím si, že by získali méně než stávající počet mandátů. Podle mě nemůžou prohrát,“ poznamenal s tím, že Konzervativní strana určitě chtěla předčasné volby dlouhodobě, proto nešlo o překvapivé oznámení.