Nesouhlas zakázán. Ruské školy trestají studenty sympatizující s opozicí

Ruská média informovala o několika případech, kdy ředitelé ruských škol vyvíjejí tlak na studenty, kteří se zajímají o činnost opozice nebo se přímo zúčastnili protivládních protestů. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy jednoho studenta už ze školy vyloučili, dalším vyhrožují nebo je posílají k dětským psychologům.

Dění na školách ve středu kritizoval i Andrej Klišas, šéf ústavního výboru Rady federace, horní komory parlamentu. „Chtěl bych připomenout, že občanská pozice není důvodem pro zahájení disciplinárního řízení nebo trestání studentů,“ řekl Klišas.

Na sociálních sítích a v médiích se objevily případy, kdy tresty kvůli zájmu o činnost opozice hrozily například studentům z Ufy, Jekatěrinburgu, Vladimiru, Kalugy a dalších ruských měst.

Dva studenti střední školy v Samaře zveřejnili audiozáznam rozhovoru se školním psychologem, za kterým je poslala třídní učitelka. Chlapce zaslechla mluvit o opozičním lídrovi Alexeji Navalném.

Podle studentů s nimi psycholog nejprve diskutoval o korupci a dalších tématech. Nakonec je však požádal nemluvit o Navalném v budově školy a setkání zakončil větou: „Je škola, není Navalnyj.“ Podobnou besedu s psychologem prý měli i další studenti.

Z kaliningradského vojenského učiliště zase vyloučili studenta za účast na protivládních protestech. Jejich účastníci požadovali, aby prezident Vladimir Putin příští rok počtvrté nekandidoval na post hlavy státu.

Podle serveru NEWSru ředitelku učiliště překvapilo, že protestů se zúčastnili i někteří studenti. „Putin je přece vrchní velitel ozbrojených složek. Sedmdesát procent našich absolventů přitom dál studuje na vyšších vojenských školách. Je třeba zvážit, komu je možné věřit,“ komentovala svoje rozhodnutí.

Žákům školy ve Vladimiru zástupkyně ředitele zase pohrozila odebráním od rodiny a umístěním v dětském domově kvůli účasti na akcích opozice. Podle Echa Moskvy vyučující žákům řekla, že nemají právo na projevy nesouhlasu.

Vydáno pod