Vraždy živě? Facebook zaměstná další tisíce lidí, kteří budou kontrolovat příspěvky

Společnost Facebook přijme tři tisíce dalších pracovníků, kteří dostanou na starost zkoumat příspěvky a odstraňovat závadný obsah, ať už půjde o projevy nenávisti, sebepoškozování či dokonce vraždy vysílané v přímém přenosu.

Je srdcervoucí záležitost vidět, jak lidé ubližují sobě nebo ostatním ve videích odvysílaných v přímém přenosu, prohlásil spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. K protiopatření se společnost uchýlila poté, co byla odvysílána živě řada vražd a sebevražd.

V dubnu došlo hned ke dvěma incidentům, které vyvolaly ve světě šok. Američan Steve Stephens zastřelil zjevně náhodně vybranou oběť v přímém přenosu, později byl nalezen zastřelený v autě – zřejmě spáchal sebevraždu. Za vším měl být nepříjemný rozchod.

Thajec pak na videu oběsil nejprve svou malou dceru a následně i sebe. Toto video mělo na síti 370 tisíc zhlédnutí a Facebooku trvalo déle než den, než je odstranil. Stephensova vražda visela on-line hodiny.

V současné době upozorňují na závadný obsah hlavně sami uživatelé, kterých je 1,9 miliardy. Příspěvky s dětskou pornografií filtruje speciální software. Už nyní ale Facebook zaměstnává 4500 osob, které sociální síť kontrolují.

Facebook má od minulého týdne na kontě i zachráněný život. Zalarmoval policii, které se podařilo zabránit jednomu uživateli, aby si ublížil. „Jindy jsme tolik štěstí neměli,“ dodal Zuckerberg.