V Británii začíná ostrá kampaň. Mayová obvinila EU ze snahy ovlivnit volby

Pět týdnů před ohlášenými parlamentními volbami začala v Británii kampaň. Stalo se tak dle zvyku s formálním rozpuštěním Dolní sněmovny. Hlavním tématem voleb je očekávaný odchod země z EU. Zatímco konzervativci premiérky Mayové chtějí jasnou pozici pro „tvrdý brexit“, labouristé jsou rozhodnuti dopady brexitu co nejvíce mírnit. Mayová zároveň obvinila Evropskou unii ze snahy britské volby ovlivnit.

Předčasné volby v zemi proběhnou 8. června. V posledních dnech se přitom náskok vládních konzervativců mírně zmenšuje. Společnost Panelbase aktuálně odhaduje rozdíl obou hlavních stran na 17 procentních bodů.

Formální rozpuštění Dolní sněmovny znamená, že Británie je nyní bez volených zákonodárců. Všech 650 křesel v Dolní sněmovně bude nově obsazeno až na základě výsledků voleb.

Horizont ČT24: Vyostření vztahů mezi Londýnem a Bruselem (zdroj: ČT24)

Ty si prosadila konzervativní premiérka s poukazem na údajně nutné upevnění pozice vlády v nadcházejících jednáních o odchodu Británie z Evropské unie.

Podle Panelbase by nyní Konzervativní stranu volilo 47 procent Britů, o dva procentní body méně než před týdnem.

Opoziční Labouristická strana by získala 30 procent, což je o tři procentní body více. Liberální demokraté by nyní dostali deset procent hlasů, protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) je na pěti procentech.

I jiné průzkumy z posledních dnů naznačují, že se rozdíl mezi oběma hlavními stranami snižuje, i když je stále přece jen značný.

Britská kampaň pohledem politologa Hnízda (zdroj: ČT24)

Mayová: V Bruselu si nepřejí úspěch brexitu

Mayová navštívila královnu Alžbětu II., aby jí rozpuštění poslanecké sněmovny oficiálně oznámila. Po zhruba půlhodinové schůzce s panovnicí premiérka v krátkém prohlášení uvedla, že „jsou v Bruselu někteří lidé, kteří si nepřejí, aby rozhovory (o brexitu) skončily úspěchem a aby Británie prosperovala“.

Britská premiérka EU obvinila, že se snaží pomocí hrozeb ovlivnit nadcházející volby. Evropskému tisku vyčetla, že překroutil britskou pozici v jednáních o brexitu. Tato dezinterpretace byla podle ní rovněž načasovaná, aby ovlivnila volby. Kdokoli v červnových volbách zvítězí, jeho prvořadým úkolem bude získat pro Británii co nejlepší dohodu v jednáních s EU, dodala Mayová.

Odchod z EU Británie oficiálně zahájila 29. března, kdy Mayová záměr dopisem oznámila předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. V loňském referendu se pro brexit vyslovilo 52 procent hlasujících. Na sobotním summitu v Bruselu svou strategii pro jednání o brexitu schválilo 27 členských zemí EU.

Labouristé jakožto hlavní opoziční síla tvrdí, že Mayová zemi přivede k ekonomicky zničujícímu „tvrdému brexitu“. Do voleb jdou mimo jiné se slibem změkčení dopadů brexitu. Hodlají trvat na přístupu Británie na jednotný evropský trh bez cel, který je Mayová ochotna vyměnit za omezení imigrace ze zemí EU.

Stínový ministr pro brexit Keith Starmer naproti tomu slibuje zajistit dodržování nezměněných práv pro cizince z EU žijících v Británii stejně jako pro více než milion Britů dlouhodobě pobývajících v unijních zemích.

Předvolební kampaň začíná v době, kdy v Británii sílí obavy z čím dál složitějšího vyjednávání o brexitu. Deník Financial Times napsal, že EU by mohla Británii za brexit vystavit účet na více než 100 miliard eur (téměř 2,7 bilionu Kč).

To je o 40 miliard více než dosavadní odhadovaná suma. Britský ministr pro brexit David Davis ale záhy v televizi ITV ujistil, že Británie tak vysokou sumu nezaplatí.

Vedení labouristů vyzval k aktivnějšímu a srozumitelnějšímu postoji i jejich bývalý vůdce a expremiér Tony Blair, podle něhož je třeba tvrdý přístup toryů „obrátit proti nim“.

Konzervativci kritizují současného šéfa levice Jeremyho Corbyna jako slabého politika v čele nejednotné strany, který nevyjedná pro Británii optimální podmínky budoucích vztahů s Unií.

Corbyn, jehož spolustraníci v loňském referendu většinově podpořili setrvání Británie v EU, kritiku odmítá s tím, že voličům je zřejmé, jak jsou před volbami rozdány karty.

„Pokud chcete, aby se brexitem změnila Británie v daňový ráj s nízkými platy, volte torye. Pokud chcete, aby byla Británie po brexitu pro masy, a ne pro pár vyvolených, volte labouristy,“ vzkázal voličům přes svého mluvčího.

Události: V Británii budou předčasné volby (zdroj: ČT24)