Brusel se postavil Štrasburku. Bezvízový styk s USA a Kanadou potrvá

Evropská komise odmítla návrh europarlamentu, který by zrušil bezvízový styk s USA a Kanadou. Oba státy požadují víza po občanech některých unijních zemí.

Spojené státy požadují víza po občanech pěti členských zemí EU, které nesplňují požadavky stanovené pro zavedení bezvízového styku. Jsou to Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Kypr a Chorvatsko. Kanada zatím brání ve vstupu bez víz na své území určitým skupinám občanů Bulharska a Rumunska.

Ke znovuzavedení vízové povinnosti pro občany dvou severoamerických zemí před časem vyzval Evropský parlament. Evropská komise ale své nynější rozhodnutí zdůvodnila tím, že učinila pokrok při řešení sporu a zavedení vízové povinnosti by tak bylo kontraproduktivní.

Evropská komise
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík

Kanada zrušila víza pro některé skupiny občanů Rumunska a Bulharska v pondělí a zavázala se zrušit omezení úplně od prvního prosince. „Dialog s našimi strategickými partnery je tím správným způsobem, jak se posunout vpřed. Jsme na dobré cestě,“ uvedl eurokomisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos.

Komise se podle europarlamentu neřídí evropským právem

Podle evropských pravidel by Komise měla rozhodnout o ukončení bezvízového styku se zeměmi, které neumožňují vstup na své území bez víz všem občanům EU, do dvou let od prvního upozornění.

Washington takové upozornění dostal už v dubnu 2014, v dubnu 2016 ale Evropská komise nic neučinila. Podle nedávné rezoluce europarlamentu je ale Komise na základě evropského práva povinna zavést protiopatření.

Vydáno pod