Le Penová čelí kritice poté, co zřejmě vykradla Fillonův projev

Nacionalistka Marine Le Penová čelí nařčení z plagiátorství. V pondělním projevu ve Villepinte totiž přednesla celé pasáže z projevu neúspěšného kandidáta z prvního kola – republikána Francoise Fillona.

Na kauzu upozornil youtubový kanál Ridicule TV, který založili příznivci Fillona, když kritizovali favorita voleb Emmanuela Macrona před prvním kolem.

Většina francouzských médií pak zveřejnila video, z něhož je patrné, že Le Penová téměř do písmene opakovala slova, jež Fillon řekl 15. dubna v Puy-en-Velay. Převzaté pasáže se týkají geografického uspořádání Francie, vlivu Francie a jejího jazyka.

„Nejprve Pyreneje, které Francii spojují s velkým celkem hispánského a latinského světa. Pak je tu alpská hranice, směrem k naší sestře Itálii a dále ke střední Evropě, k Balkánu a východu,“ uvedli například shodně oba kandidáti.

Když chválili Francii a její jazyk, opět oba poukázali na to, že učí-li se lidé francouzštinu,„někdy s velkým úsilím, v Argentině i Polsku, existují-li seznamy čekatelů na členství ve francouzském spolku v Šanghaji, Tokiu i Mexiku či na studium na francouzských lyceích v Rabatu i Římě, je-li Paříž nejvyhledávanější turistickou destinací na světě, pak je to proto, že Francie je ještě něco jiného a něco víc než průmyslová, zemědělská a vojenská mocnost“.

Fillon i Le Penová prosazují třetí, francouzskou cestu pro 21. století, totiž cestu „kultury, pochyb, diskuse, kompromisu, dialogu, rovnosti, svobody jednotlivců i národů“. Zatímco pro Fillona je to alternativa k nacismu a stalinismu, pro Le Penovou ke globalismu a islámské ideologii.

Lidé z okolí Le Penové obvinění odmítají, prý tak vzdala hold Fillonovi

Šéf kampaně nacionalistické kandidátky David Rachline prohlásil, že šlo o „mrknutí na krátkou pasáž týkající se diskuse o Francii“ a že to dokazuje, že Le Penová není žádná sektářka. Podle něj šlo o způsob, jak vzdát hold Fillonovi. Podobně to komentoval i Florian Philippot z vedení Národní fronty.

Francouzský list Libération ale upozornil, že mělo jít o klíčový projev před druhým kolem, který se stal tak akorát terčem posměchu mezi uživateli sociálních sítí.

Německá stanice RTL tvrdí, že je řešení jednoduché – Le Penové měl s projevem pomáhat Paul-Marie Coûteaux, který napsal proslov právě Fillonovi. Ten to ale později popřel s tím, že s Národní frontou nespolupracuje.

Kromě krajněpravicové Le Penové do druhého kola postoupil centrista Macron, který v průzkumech vede asi o 20 procentních bodů. Voliči mezi nimi rozhodnou v neděli. Oba kandidáti se ještě předtím střetnou ve středeční televizní debatě.