V Indonésii zemřel muž, kterému bylo podle záznamů 146 let

V Indonésii zemřel člověk, který se údajně dožil vůbec nejdelšího zaznamenaného věku: 146 let. Podle dokumentů se muž jménem Sodimedžo narodil v roce 1870. Jejich platnost ale není jednoznačně ověřena.

Indonéské úřady přitom vedou rodné listy až od roku 1900 a v minulosti nejednou vykazovaly chybné údaje. Podle BBC jsou ale dokumenty Sodimedža platné – s odkazem na listiny, které zmíněný muž už dříve poskytl.

Kvůli zhoršujícímu se zdraví byl přijat do nemocnice 12. dubna. O šest dní později už ale trval na tom, aby ho převezli domů. „Od té doby, co se vrátil, jedl pouze kaši po lžících a pil velmi málo,“ řekl britské televizi vnuk Suyanto.

Při dotazech na recept na svou dlouhověkost opakovaně zmiňoval hlavně trpělivost. Podle svých slov žil dlouho také proto, že „měl kolem sebe lidi, kteří ho milují a starají se o něj“.

Až téměř do konce života byl těžkým kuřákem. Přežil celkem 4 manželky, 10 sourozenců i všechny své děti. Ve své vesnici byl však proslulým vyprávěním příběhů z dob války proti Japonsku nebo nizozemským kolonizátorům.

Pokud budou Sodimedžovy dokumenty nezávisle ověřeny a potvrzeny, stal by se dosud nejdéle žijícím člověkem v zaznamenané historii. Tento status zatím drží Francouzka Jeanne Calmentová. V době smrti jí bylo 122 let.