Demonstranti nechali Putinovi v podatelně stovky dopisů, aby už nekandidoval

Podle odhadů organizátorů se více než tisíc lidí sešlo v Moskvě na demonstraci zakázaného hnutí Otevřené Rusko exilového politika Michaila Chodorkovského. Protestující se snažili dostat před vládní budovu s dopisy, v nichž vyzývají prezidenta Vladimira Putina, aby se příští rok neucházel o post hlavy státu. Nakonec mu jich v podatelně zanechaly několik stovek. V Petrohradě a dalších městech policie proti akci zasáhla, zatkla desítky lidí.

Moskevská demonstrace je jednou ze zhruba desítky, které na sobotu pod heslem „Máme toho dost“ svolalo Otevřené Rusko, jehož činnost ve čtvrtek úřady zakázaly. Hnutí z exilu založil někdejší nejbohatší občan Ruska a odpůrce Kremlu Michail Chodorkovskij, který na sociálních sítích napsal, že právě připravované demonstrace jsou důvodem spěšného rozhodnutí ruských prokurátorů hnutí zakázat.

Už před začátkem demonstrace se v centru Moskvy shromáždily stovky příslušníků pořádkové policie, kteří hlídkovali i před oficiální podatelnou ruského prezidenta. Tam mu demonstrující nesli dopisy, aby již znovu, celkem počtvrté, nekandidoval na prezidenta.

„Policie vyzývala účastníky, aby se nezastavovali, protože akce je z bezpečnostních důvodů nepovolená. Nicméně lidé pak spořádaně za doprovodu policie došli k podatelně, vystáli si frontu a odevzdali svou petici,“ informoval zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín.

Vladimira Putina tak bude po víkendu čekat podle odhadů organizátorů tisíc až tisíc pět set dopisů, které mu demonstranti v podatelně zanechali. „Většina psala jen jedinou větu: Žádám prezidenta Ruské federace, aby už v příštích volbách nekandidoval,“ sdělil Dorazín, který do petic nahlížel.

„Otevřené Rusko zažilo policejní razii, při které policie zabavila sto tisíc předtištěných letáků s textem petice a lidé si je tak museli znovu vytisknout a přinést,“ doplnil podrobnosti zpravodaj Českého rozhlasu.

Dorazín: Lidé došli k podatelně, vystáli si frontu a odevzdali petici (zdroj: ČT24)

V Petrohradě policie zasáhla

V Moskvě policie nezasáhla, na rozdíl od Petrohradu, kde se příznivci hnutí taktéž sešli. V Petrohradu se shromáždilo na protestní akci zhruba 200 lidí a nejméně 30 z nich bezpečnostní složky zatkly. Hnutí Otevřené Rusko uvedlo, že zadrženo bylo 50 osob.

Organizace OVD-Info, která monitoruje politické represe, hovoří dokonce o více než 125 zadržených. V Kemerovu na Sibiři bylo zatčeno 16 lidí a v Tule, zhruba 200 kilometrů jižně od Moskvy, 20 protestujících.

Chodorkovskij si odpykal deset let v ruském vězení za finanční podvody a rozsáhlé krádeže ropy. V roce 2013 byl na základě Putinovy milosti propuštěn a odjel do západní Evropy, kde žije. Své věznění považuje za politickou mstu režimu. Kreml dodnes veřejně prohlašuje, že Chodorkovskij není politik, ale „obyčejný zloděj“.