Obavy z USA pod Trumpovým vedením opadají. Podle Zaorálka je dnes situace klidnější

Zaorálek: Cítím na americké straně velikou otevřenost a ochotu bavit se (zdroj: ČT24)

Krátce po nástupu Donalda Trumpa do funkce prezidenta USA prohlásil šéf Evropské rady Donald Tusk, že vedle islámského terorismu, Ruska a Číny představuje hrozbu pro Evropu i Trump. Po sto dnech Trumpovy vlády se ale podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) situace zklidnila. „Takto černobílé soudy by už dnes snad nikdo neřekl,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

„Donald Trump je člověk, který přišel do politiky bez velkých politických zkušeností. Bylo zřejmé, že nejdůležitější bude, jak se v tom začne orientovat, až politiku bude dělat. Kým se obklopí, komu dopřeje hlasu a jak bude politiku nakonec dělat,“ podotknul Zaorálek.

Během prvních měsíců se Trumpovi podařilo sestavit novou administrativu. Řada věcí se ale nakonec změnila. Zbavil se svého hlavního bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který zamlčel kontakt s Moskvou během kampaně.

Začátkem dubna pak odvolal z pozice stálého člena Národní bezpečnostní rady (NSC) svého hlavního stratéga Steva Bannona, který je známý xenofobními názory. Upozaděna byla i Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová, jež mimo jiné hájila „alternativní fakta“.

Zaorálek cítí na americké straně otevřenost

Donald Trump má nyní za sebou už sto dnů ve funkci. Podle ministra Zaorálka nová politika dává určitou šanci, i když měl člověk obavy, jestli to nebyl jenom sen. „Všichni cítili, že by prospělo, kdybychom rozvrhli situaci jinak, protože Západ nebyl v dobré pozici. Teď šanci vidím. Dívám se na to se starostlivostí, jestli to tak opravdu je, ale v politice se vyplatí dávat také určitou důvěru. Zdá se mi, že cítím na americké straně velikou otevřenost a ochotu bavit se o věcech a je to šance spolupodílet se na tom. Pokud taková šance je, byl by hřích to nevyužít,“ tvrdí šéf české diplomacie.

Trump na jedné straně dokázal, že se bude snažit plnit sliby, ovšem v názorech na Čínu či Sýrii obrátil o 180 stupňů a nevypadá to ani na vřelé vztahy s Ruskem. Vnímání USA s Trumpem v čele jako hrozby pro Evropu, což ještě v lednu zmínil i šéf Evropské rady Donald Tusk, se tak zřejmě mění.

„Absolvoval jsem debatu ministrů zahraničí s Rexem Tillersonem v Bruselu a také jsme měli velkou debatu na alianci států proti takzvanému Islámskému státu ve Washingtonu. Řekl bych, že situace je dnes klidnější, především proto, že došlo i k některým docela zásadním výrokům,“ přiblížil Zaorálek.

Zatímco dříve Trump o NATO říkal, že jde o zastaralý projekt, v dubnu v tomto názoru obrátil. Po nástupu do funkce tak začal ujišťovat evropské spojence o podpoře Washingtonu, i když stále zdůrazňuje, že evropské země musí dávat víc peněz na obranu.

Uložit