Počet obětí teroristického útoku ve Stockholmu stoupl na pět

Nedávný teroristický útok ve Stockholmu má pátou oběť, zraněním ráno podlehla starší žena. Oznámila to švédská policie. Útok spáchal před třemi týdny uzbecký občan Rakhmat Akilov, sympatizující s džihádisty. Na hlavní pěší zóně ve švédské metropoli nákladním autem zabil na místě čtyři lidi a patnách jich zranil. Akilov byl následující den zadržen a později se k činu přiznal.

Policie uvedla, že pátou obětí je zhruba šedesátiletá žena, která byla hospitalizována v jižním Švédsku. Její identitu policie neuvedla. Už po útoku zemřeli dva Švédové, Belgičan a Brit.

Akilov je držen ve vazbě, k činu se nepřihlásila žádná teroristická organizace. Uzbekovi byla ve Švédsku opakovaně zamítnuta žádost o povolení k pobytu.

Uzbecká policie oznámila, že na Akilova v únoru vydala mezinárodní zatykač kvůli podezření z náboženského extremismu. V Uzbekistánu mu tak hrozilo až dvacet let vězení. Podle výpovědí jeho příbuzných a známých se muž nacházel ve Švédsku, kde se dostal pod vliv tádžické odnože organizace Islámský stát (IS).

V roce 2015 se prý snažil dostat přes Turecko do Sýrie, byl však zadržen na turecko-syrských hranicích a jako uprchlík následně deportován zpět do Švédska.