Venezuela opustí Organizaci amerických států, která ji kritizuje

Venezuela reaguje na kritiku ze strany OAS tím, že plánuje z této organizace vystoupit (zdroj: ČT24)

Venezuela opustí Organizaci amerických států (OAS), oznámila venezuelská ministryně zahraničí Delcy Rodríguezová. OAS socialistickou zemi zmítanou politickou i ekonomickou krizí dlouhodobě kritizuje, naposledy za násilné potlačování demonstrací. Venezuela z OAS vystoupí na příkaz prezidenta Nicoláse Madura, napsala agentura DPA.

Caracas opakovaně obvinil OAS z vměšování do vnitřních záležitostí země, připomněla agentura AFP. Rozhodnutí venezuelské vlády proto mnozí očekávali, uvedla agentura AP. Krok přišel krátce poté, co vyslanci při OAS schválili svolání zvláštní schůzky regionálních šéfů diplomacií, kteří se mají zabývat situací ve Venezuele.

Uruguayský šéf OAS Luis Almagro sám již dříve požadoval, aby se Venezuele členství v organizaci pozastavilo. A Madura nazval diktátorem. OAS také před zhruba dvěma týdny vyzvala k vypsání nových voleb ve Venezuele.

OAS vznikla v roce 1948 a sídlí ve Washingtonu. Členy organizace je 35 severoamerických a jihoamerických států včetně USA.

Horizont ČT24: Venezuela odejde z Organizace amerických států (zdroj: ČT24)

Venezuela zápasí s hyperinflací, nedostatkem potravin a rostoucí zločinností. Zemi také sužuje vleklý boj mezi Madurovou socialistickou vládou a opozicí ovládaným parlamentem. Proti Madurovi se konají opakované masové demonstrace, při kterých jen v posledních týdnech zemřelo 26 lidí.