Starosta francouzského města musí zaplatit pokutu. Poukazoval na množství muslimů ve školách

Starosta francouzského města Béziers Robert Ménard dostal trest za podněcování k nenávisti. Má zaplatit pokutu 2000 eur (53 tisíc korun) za to, že mluvil o příliš velkém množství muslimských dětí na tamních školách.

Loni na první den nového školního roku, tedy 1. září, zveřejnil Ménard na Twitteru heslo o „velkém přesunu“, který prý na školách sleduje. Podobný termín se ve Francii používá k označení údajného nahrazování většinové populace muslimy.

O pět dní později Ménard v televizním rozhovoru podotkl, že „v jedné třídě v centru mého města jsou 91 procent dětí muslimové. Očividně je to problém. Existují jisté hranice tolerance,“ prohlásil.

Ménard později své výroky vysvětloval. Prý pouze popisoval reálný stav ve svém městě a nešlo o žádný hodnotový úsudek.

Soud byl nicméně jiného názoru. Politik navíc dostal vyšší pokutu než předem stanovených 1800 eur, které požadoval státní zástupce. Starosta jihofrancouzského města se proti verdiktu hodlá odvolat.

Ménard je ve Francii známější postavou pro své kritické názory ohledně imigrace. Do čela radnice se dostal jako nezávislý, nicméně podporuje ho například Národní fronta Marine Le Penové.

Účastnice druhého kola prezidentských voleb nyní z čela své strany dočasně odstoupila. Chce prý dát najevo, že bude jako případná prezidentka zastupovat všechny Francouze a chce být nadstranická.

Napětí vůči francouzské populaci muslimů – největší v západní Evropě – se zvýšilo hlavně po krvavých útocích předloni v listopadu. Tehdy muslimští radikálové zabili na několika místech Paříže 130 lidí. Následovalo řádění extremisty v Nice, kde na tamní promenádě loni v červenci najel do davu během oslav národního svátku. Zanechal za sebou přes 80 obětí.

Pětaosmdesátiletého kněze zase zavraždili dva teroristé, kteří vtrhli do kostela v Saint-Étienne-de-Rouvray u Rouenu. V zajetí kromě toho drželi šest lidí. Teroristická organizace Islámský stát krátce poté zveřejnila video, na němž oba útočníci přísahají věrnost vůdci abú Bakrovi Bagdádímu.

Napětí zvýšil i nedávný útok na pařížské třídě Champs Elyseés. Střelec, který má na svědomí život policisty, ale podle všeho nebyl pod vlivem radikálních islámských skupin.