Palestinští vězni hladoví za lepší podmínky. Izraelci vidí v protestu politickou agitaci

Události: Palestinští vězni drží hladovku (zdroj: ČT24)

Přes tisíc tři sta palestinských vězňů se přidalo k nejmasovější hladovce za poslední dekády. Na podporu jejich požadavku zlepšení podmínek za izraelskými mřížemi probíhají velké demonstrace. Izrael oponuje, že jeho věznice jsou nejhumánnější na Blízkém východě a odmítá ustoupit.

Pravidelných protestů na podporu hladovkářů se účastní tisíce příbuzných. V Izraeli si dnes odpykává trest 6 500 Palestinců. Za delikty sahající od běžné kriminality přes střety s izraelskou bezpečností až po teroristické útoky. „Požadují úpravu rodinných návštěv a instalaci telefonních automatů, aby mohli svým rodinám volat,“ vyjmenovává předseda Asociace palestinských vězňů některé z požadavků.

Krom toho vězni žádají možnost dálkově studovat na izraelských univerzitách a zlepšení vězeňských nemocnic.

Izrael ale nátlak devátým dnem odmítá. „Mají dobré podmínky. Rozhodně, pokud je porovnáte s podmínkami ostatních arabských vězňů kdekoliv na Blízkém východě,“ říká mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahshon.

„Sám jsem tam byl, takže vím přesně, co takové rozhodnutí znamená. Zahájit hladovku je to úplně nejkrajnější, co se může vězeň rozhodnout udělat,“ zdůrazňuje vážnost situace bývalý palestinský ministr pro vězeňství Sufjan Abú Zaída.

Sám strávil v izraelském vězení 12 let. Podmínky, které si vězni chtějí vynutit, už před pár lety měli. Jako palestinský exministr pro vězeňství je přesvědčený, že mají šanci je zase získat.

Podobizna Marwána Bargútího
Zdroj: ČT24

Hlavním vůdcem masové hladovky je Marwán Bargútí. Osmapadesátiletý člen Fatahu je dlouhodobě nejpopulárnějším palestinským politikem. Zároveň si ale za přípravu teroristických útoků během druhé intifády odpykává pět doživotních trestů za izraelskými mřížemi.

Izraelská strana proto vidí za hladovkou politické pozadí. „Pro hladovku není jediný důvod. Jde tu výhradně o politický akt na propagaci programu Marwána Bargútího,“ míní Emmanuel Nahshon.

Vzhledem k tomu, jak nesmírně emocionální je osud vězňů pro palestinskou společnost, míří obě strany k tvrdému střetu. Jakmile se během pár dní začne zhoršovat zdraví hladovkářů.