Hollande při pietě za zesnulého policistu vyzval k jednotě

Události: Francie uctila zastřeleného policistu (zdroj: ČT24)

Politici a občané v centru Paříže uctili památku policisty, který podlehl čtvrtečnímu útoku na třídě Champs-Elyseés. Xavier Jugelé byl posmrtně povýšen do hodnosti kapitána a prezident Francois Hollande mu během úterý udělil Řád čestné legie.

Jugelého zastřelil na pařížské třídě Champs-Élysées dvěma zásahy do hlavy Karim Cheurfi, který byl při střelbě sám zabit. Stačil ještě zranit dva Jugelého kolegy. K akci se přihlásila radikální skupina Islámský stát.

Prezident Hollande pozval na ceremoniál do pařížské prefektury i oba finalisty prezidentských voleb: Emmanuela Macrona a Marine Le Penovou. Le Penová o sedmatřicetiletém Jugelém řekla, že je to další mučedník, a vyzvala k vyhoštění přistěhovalců se záznamem v trestním rejstříku. Macron to považuje za neúčinné opatření, které případné pachatele od jejich činů neodradí.

Francois Hollande policistu posmrtně vyznamenal
Zdroj: Reuters

Jako první nad Jugelého rakví dostal slovo jeho životní partner, po něm Hollande. Na nádvoří byli kolegové z Jugelého jednotky a také pozvaní hosté, mezi nimi Macron i Le Penová.

Památku policisty přišla uctít také Marine Le Penová
Zdroj: Reuters

„Byl zasažen, protože to byl policista,“ řekl Hollande ve svém projevu, v němž vzdal hold práci policistů. Řekl, že jsou stále častěji napadáni kvůli tomu, že na sobě mají policejní uniformu a že riskují své životy při plnění své povinnosti, jíž je chránit druhé. „Připomínám, že v roce 2016 zemřelo osm policistů a 14 strážníků,“ řekl prezident.

Emmanuel Macron na pietním shromáždění
Zdroj: Reuters

„Minulý čtvrtek terorista zavraždil policistu. Francie znovu přišla o jednoho ze svých nejodvážnějších synů, republika ztratila jednoho ze svých nejcennějších strážců,“ prohlásil Hollande. V poznámce určené svému nástupci prohlásil: „Žádám ty, kteří budou rozhodovat zítra, aby vyčlenili nezbytné rozpočtové zdroje k náboru personálu potřebného k ochraně našich spoluobčanů.

Aby jim nabídli prostředky, jež jim umožní jednat účinněji… Pořádkové síly jsou několik let zmobilizovány jako nikdy. Francie vede doma i venku vyčerpávající boj proti terorismu. Bude dlouhý, obtížný a, tím jsem si jist, vítězný. Je k němu zapotřebí jednota a odpovědnost.“