Arkansas spěchá s tresty smrti. Popravil hned dva vězně během jednoho dne

Americký stát Arkansas poprvé po 17 letech vykonal popravu dvou lidí během jediného dne. Jde o část původně plánovaného trestu pro 8 lidí, kterou úřady chtěly vykonat ještě do konce dubna. Důvodem je končící lhůta pro použití látky, jež se odsouzencům vpravuje do žil. Čtyři z osmi arkansaských poprav byly odloženy kvůli odvolání.

Smrtící injekce v pondělí večer místního času (dnes nad ránem SELČ) ukončila život Jacka Jonese a Marcela Williamse, kteří byli odsouzeni za znásilnění a vraždy spáchané v 90. letech. Obě popravy dělily zhruba tři hodiny, ačkoli měly být původně provedeny rychleji za sebou. K trestu smrti byli oba odsouzeni už před 20 lety.

Williamsovi advokáti však uspěli s požadavkem na pozastavení popravy kvůli tomu, že první popravený Jones podle nich v posledních okamžicích života pohyboval rty a lapal po dechu a mohl trpět.

Komora pro vykonání trestu smrti v kalifornské věznici San Quentin
Zdroj: Reuters

Už předtím argumentovali možnou rezistencí Jonese proti midazolamu, jedné z látek používaných ve smrtící injekci. To by znamenalo, že místo relativně rychlé smrti bude Jones dlouho trpět a umírat bolestivě. Při popravě byl prohlášen za mrtvého po 14 minutách. „Z toho, co jsme mohli pozorovat, vězeň nevykazoval žádné známky bolestivého umírání,“ uvedla reportérka místní televize přítomná u popravy.

  • Zástava srdce (okamžik prohlášení za mrtvého) nastává obvykle kolem sedmi minut,  ani doba kolem čtvrt hodiny či dvaceti minut však není výjimečná.

V případě Williamse právníci poukazovali na to, že pro zdravotníky bude složité najít žílu a bezpečně do ní zavést injekci – Williams totiž váží 180 kilogramů. Ani zde ale s odvoláním neuspěli.

Trest smrti v USA
Zdroj: AFP

Arkansaský guvernér Asa Hutchinson naplánoval celkem 8 poprav v krátkém rozmezí s ohledem na to, že na konci měsíce vyprší lhůta pro použití arkansaských zásob midazolamu.

K podobně vysoké koncentraci poprav nedošlo v žádném americkém státě od doby, kdy nejvyšší soud v roce 1976 znovu povolil trest smrti.

Guvernérův plán však překazila úspěšná odvolání, díky nimž byl u čtyř odsouzenců odložen výkon trestu smrti. Ve stanoveném termínu do konce dubna tak bude kromě minulý týden popraveného vraha Lendella Leeho provedena již pouze poslední poprava tento čtvrtek.