San Francisco postihl rozsáhlý výpadek proudu. V metru si lidé svítili mobily

Rozsáhlé oblasti kalifornského města San Franciska postihl výpadek dodávky elektřiny, který ochromil dopravu a obchod. Na několik hodin zbavil proudu na 90 tisíc úřadů a domácností. Ve strmých městských ulicích přestaly jezdit slavné lanové tramvaje, lidé si v potemnělých stanicích metra svítili mobilními telefony a chaotickou dopravu řídili „ručně“ policisté.

Rozsáhlý výpadek způsobilo podle elektrárenské společnosti Pacific Gas & Electric (PG&E) selhání jističe a následný požár v jedné z rozvodných stanic.

Výpadek zbavil proudu kolem 90 000 zákazníků a ochromil dopravu a obchod ve městě. K večeru tamního času se ale dodávky podařilo obnovit. 

Auta se snaží objíždět zablokované tramvaje
Zdroj: ČTK/AP

Městské úřady vyzvaly obyvatele, aby nepoužívali linku tísňového volání, pokud nepůjde o záchranu života. Výpadek postihl centrum a finanční čtvrť, ochromena byla i příměstská doprava. Nemocnice přestaly operovat, obrazovky bankomatů potemněly a v ulicích se rozvrčely mobilní generátory.

Cedule s oznámením o dočasném zavření obchodu
Zdroj: Reuters

Obchody a úřady pustily zaměstnance domů, protože nebylo jasné, kdy energetici dodávku proudu obnoví. Ulice města byly podle agentury Reuters plné lidí, kteří kráčeli pěšky do svých domovů. Podle některých médií byla bez proudu celá polovina města.

Jeden z mnoha zavřených obchodů kvůli výpadku proudu
Zdroj: Reuters
Vydáno pod