Reálný útok je ve volbách silnější téma než stovky hesel, říká bývalý velvyslanec ve Francii

Fischer: Po atentátu do voleb razantně zasáhne téma bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Jak může útok v centru Paříže – téměř v předvečer prezidentských voleb – ovlivnit preference Francouzů? Zbývají poslední hodiny pro sběr politických bodů, od páteční půlnoci začíná „mediální klid zbraní“. Podle bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera uchazeči ve svých prohlášeních mnohdy udělali chyby, které jim mohou uškodit.

Nejlépe - směrem k volbám - prý zareagoval nejmladší a politicky nejméně zkušený Emmanuel Macron. „Ač je nováčkem, vystoupil jako velmi zkušený politik. Ve svém týmu má shodou okolností úspěšného ministra obrany, který mu propůjčuje určitý respekt pro strategické, obranné věci,“ zmiňuje diplomat.

Macron v reakci vyzval k jednotě národa a za hlavní politické úkoly do budoucna označil zajištění bezpečnosti občanů. V ranním pořadu televize RTL také zopakoval, že Francie žije pod stálou hrozbou terorismu a žít tak bude i nadále.

Šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová vyzvala policii k urychlené kontrole hranic a k vyhošťování migrantů s plným trestním rejstříkem. Podle ní mají úřady také neprodleně uzavřít všechny „islamistické mešity“.

„Paní Le Penová prohlásila, že je potřeba okamžitě uzavřít hranice a vystoupit ze Schengenu. Bylo jí připomenuto, že řada z těch opatření už dnes fungují, například přísné kontroly na hranicích. Jako kdyby dobíhala vlak toho, co se děje ve vládě,“ komentoval Fischer.

Kandidáta republikánů Francoise Fillona zase dohnala vlastní minulost. Během pátku mimo jiné prohlásil, že by státní správa měla urychleně zvýšit počet policistů, konkrétně o 13 tisíc míst.

Média mu obratem připomenula, že to byl právě Fillon, kdo jako premiér před lety prosadil snížení počtu policistů o zhruba 10 tisíc postů. „Ukázalo se, že prohlášení Fillonovi příliš nepomohlo - spíše připomněl politickou chybu, u které byl jako premiér,“ dodává někdejší velvyslanec.

Poslední z kvarteta nejvíce podporovaných – Jean-Luc Mélenchon – ve videoposelství vyzval k zachování chladných hlav. „To není to, čím bychom se měli předvádět. Co je zapotřebí vidět, je naše jednota a skutečnost, že ať jsou proti nám použity jakékoli prostředky, nikdy se nesmíme vzdát ani bát,“ dodal.

Podle Fischera se ale Mélenchonův program věnuje bezpečnostním otázkám velmi okrajově, což mu v aktuální situaci může u voličů spíše uškodit.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24