Turecká opoziční strana se kvůli referendu obrátí na soud

Největší turecká opoziční strana, sociálnědemokratická Lidová republikánská strana (CHP), se nehodlá smířit s rozhodnutím volební komise, která ve středu zamítla její stížnost na nedělní ústavní referendum. O zrušení výsledků lidového hlasování bude usilovat u nejvyššího správního soudu.

Turci v nedělním referendu podle neoficiálních výsledků těsnou většinou 51,4 procent hlasů přijali návrh zásadních ústavních změn, které výrazně rozšíří pravomoci hlavy státu. O změny usiloval především současný prezident Recep Tayyip Erdogan. CHP považuje výsledky hlasování za zmanipulované.

Premiér Binali Yildirim podle agentury Anadolu uvedl, že má každý právo na to se odvolat k soudu. Žádný soud podle něj ale nemůže zvrátit rozhodnutí volební komise. „Volební komise přijímá konečné rozhodnutí,“ řekl premiér. Proti tomuto rozhodnutí není podle něj opravných prostředků.

CHP chce podle svého místopředsedy Bülenta Tezcana u Státní rady, nejvyššího správního soudu v Turecku, napadnout především kontroverzní rozhodnutí komise uznat za platné i volební lístky a obálky, které sama neorazítkovala. Dosáhnout chce také toho, aby soud komisi zatím zakázal vyhlásit konečné výsledky.

Podle premiéra Yildirima nemá nikdo právo „krást lidem čas“. „Jsou to plané pokusy,“ reagoval na oznámení opoziční strany o napadení referenda u soudu. „Není správné chtít změnit rozhodnutí lidu stížnostmi u soudů. To není demokratické,“ dodal.

Kromě opozice označila kvůli započítání hlasů v neoznačených obálkách za protiprávní nedělní referendum také Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Bezpečnostní expert Aslan: Dá se očekávat další polarizace turecké společnosti (zdroj: ČT24)