Alžběta II. slaví 91. narozeniny. Skromně a v okruhu svých nejbližších

Britská královna Alžběta II. slaví 91. narozeniny. Na rozdíl od oslav loňského jubilea, které se táhly prakticky celý rok, se žádné oficiální akce konat nebudou. Královský palác u příležitosti Alžbětiných narozenin zveřejnil archivní snímek z května 1926, na kterém je malá princezna se svými rodiči vyfocena v den křtu.

Jedinou veřejnou akcí konanou u příležitosti 91. narozenin královny tak byly čestné salvy vypálené královskou artilerií v londýnském Hyde Parku, u Toweru a na Gibraltaru. Zbytek oslav se odehraje pouze v okruhu královské rodiny na hradě Windsor.

Královna Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926 jako Elisabeth Alexandra Mary Windsorová, nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a Alžběty, rozené lady Bowesové-Lyonové. Její otec byl až druhým v následnické linii, nicméně abdikace jeho bratra Edwarda VIII. z něj udělala nového krále a z Alžběty následnici trůnu.

S ohledem na nevyzpytatelné dubnové počasí se oficiální oslavy královniných narozenin konají tradičně v červnu. Letos to bude 17. června a jako obvykle bude událost spojena s ceremoniálem Trooping the Colour a přeletem armádních letadel nad Buckinghamským palácem. 

Alžběta II. je nejdéle vládnoucím panovníkem Velké Británie. Letos v únoru velice skromně oslavila dosažení safírového jubilea – 65 let na trůnu.

Zato loňské oslavy královniných devadesátin pojali Britové velkolepě: pikniky v ulicích, koncerty, bohoslužbami nebo zapálením 900 majáků po celé Velké Británii a v zámořských oblastech.