Německá AfD hledá jedničku kandidátky. Šéfové strany ji do voleb vést nechtějí

Předsedkyně německé pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová nechce jít do zářijových voleb do Spolkového sněmu jako hlavní kandidátka své strany. Politička to oznámila prostřednictvím prohlášení na videu. Pozice jedničky na kandidátce některé ze stran v Německu znamená, že dotyčný politik se zároveň uchází o kancléřský post. Často, ale ne vždy, to bývají předsedové stran. Volebním lídrem AfD nechce být ani spolupředseda Jörg Meuthen.

Podpora protiimigrační strany v poslední době spíše klesala. Ve středu zveřejněný průzkum agentury Forsa jí přisuzuje osm procent, podle agentury INSA má desetiprocentní podporu. Volební preference se této straně snižují s poklesem náporu uprchlíků, ale ve volbách 24. září má velkou šanci dostat se poprvé do Spolkového sněmu.

Petryová oznámila nejen to, že nechce být jedničkou na kandidátce, ale i to, že se nebude podílet na činnosti užšího volebního týmu.

Spolupředseda AfD Jörg Meuthen médiím řekl, že ho rozhodnutí Petryové překvapilo. Dopředu o něm prý netušil. Ani Meuthen se nechce stát volebním lídrem. Kdo stranu do zásadního zářijového hlasování povede, tak není vůbec jasné. Podle Meuthena ale bude snadné najít na víkendovém sjezdu v Kolíně nad Rýnem kvalitního člověka do čela kandidátky pro spolkové volby.

Spolupředseda AfD Jörg Meuthen
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Nejsilnější politickou silou v Německu zůstává unie konzervativních stran CDU/CSU, její náskok před sociální demokracií (SPD) ale není velký. Nyní by unii v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou volilo 36 procent Němců, zatímco SPD v čele s expředsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem 30 procent.

Šéfa bavorské AfD sleduje kontrarozvědka

Předseda bavorské organizace AfD se dostal do hledáčku německého Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který plní funkce kontrarozvědky. Petr Bystroň, syn českých exulantů, podle BfV opakovaně vyjádřuje sympatie krajně pravicovému hnutí, informovala agentura DPA.

Bystroň se stal objektem zájmu německé kontrarozvědky kvůli podpoře organizace Identitární hnutí Bavorsko (IBB). Podle BfV toto uskupení „vykazuje silnou příbuznost s nacionalistickou ideologií krajní pravice“.

Bystroň podle předsedy bavorského Zemského úřadu pro ochranu ústavy (LfV) Burkharda Körnera v minulosti označil IBB za „skvělou organizaci“, jejíž akce jsou „inteligentní“ a zasluhují respekt. „AfD musí být ochranným štítem Identitárního hnutí,“ citoval Körner Bystroně. Předseda bavorské AfD si je podle něj dobře vědom, že zemská kontrarozvědka IBB sleduje kvůli podezření z porušování ústavního pořádku, přesto na její podpoře trvá.