Facebook zablokoval stránku ruské ambasády na Slovensku. Falešné profily nechal

Ruské úřady prověřují falešné facebookové stránky svých velvyslanectví na Slovensku a v Česku. Facebook paradoxně zablokoval stránku oficiálního ruského zastoupení na Slovensku.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí zaslalo Federální službě pro dohled v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií (Roskomnadzor) údaje o falešných facebookových stránkách ruských velvyslanectví v Česku a na Slovensku. Ve středu to oznámila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. V Rusku nemá Facebook zastoupení, proto podklady ministerstvo poslalo ruskému úřadu.

„Naši stránku správce Facebooku dočasně zablokoval. Možná ji úplně zruší. Nevíme, z jakého důvodu,“ citovala ruská agentura TASS představitele ruského velvyslanectví na Slovensku Nikolaje Levšunova. Velvyslanectví čeká, že administrátoři Facebooku brzy blokaci ruské oficiální stránky zruší. 

Recesistické stránky v Česku a na Slovensku přitom fungují dál. Slovenská falešná stránka se po zablokování oficiálního facebookového profilu přejmenovala na Sovětskou ambasádu v Československu.

Proti české recesistické stránce se minulý týden ostře ohradila ruská ambasáda v Praze. Falešný facebookový profil byl poté zablokován, ve středu už ale stránky fungovaly znovu. Stránku podle deníku Aktuálně.cz spravuje anonymní administrátor, který stojí i za falešným profilem prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Vydáno pod