Rusko je vystaveno blokádě, odmítl kritiku vlády Medvěděv. Navalnyj je podle něj podvodník

Politický geograf Kopeček: Ruská ekonomika se nerozvíjí, ale zastavila pád (zdroj: ČT24)

Kritici ruské vlády by neměli zapomínat, že země žije prakticky v podmínkách blokády a nemá přístup k vnějším finančním zdrojům. V bilanční zprávě o činnosti svého kabinetu v roce 2016 to v ruské Státní dumě prohlásil premiér Dmitrij Medvěděv. Opozičního vůdce Alexeje Navalného, který ho nedávno obvinil z nezákonného obohacování, označil za „politického podvodníka“.

„V jakých žijeme podmínkách? Žádný přístup k financím, blokáda, ropa klesla na polovinu, cožpak jste na všechno zapomněli?“ řekl Medvěděv svým kritikům. Vyzval je, aby se „vrátili na zem“, a řekl, že kritika nemá valnou cenu v podmínkách „krajně obtížné vnější i vnitřní hospodářské situace“.

Zároveň ale uvedl, že země se v minulém roce hospodářsky rozvíjela, což podle něj uznaly i mezinárodní ratingové agentury, které změnily hodnocení tamní ekonomiky z negativního na stabilní. V únoru to skutečně udělala třeba společnost Moody's.

Politický geograf Vincenc Kopeček si ale nemyslí, že by se ruská ekonomika rozvíjela. „Prognózy, které jsem viděl, předpovídají ruské ekonomice spíše stagnaci, nebo velmi mírný růst,“ uvedl. 

Navalnyj je podvodník, reagoval Medvěděv na nařčení z korupce

Jeden z komunistických poslanců se premiéra zeptal na obvinění, která vůči němu vznesl film zveřejněný Fondem boje s korupcí opozičního politika Alexeje Navalného. Medvěděv odvětil, že nebude komentovat „absolutně lživé produkty politických podvodníků“ a má zato, že i jím „vážená frakce Komunistické strany Ruské federace by se toho měla zdržet“.

Film z dílny fondu obsahoval údajné důkazy o pohádkovém majetku premiéra získaném nezákonnou cestou. Po zveřejnění filmu Navalnyj uspořádal v Moskvě a dalších ruských městech protivládní demonstrace, jichž se jen v metropoli zúčastnily desetitisíce lidí. 

Alexej Navalnyj
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Před prezidentskými volbami plánovanými na příští rok Medvěděv očekává tvrdou kampaň. Varoval ale před vyvoláváním konfliktů a populismem. „Souboj bude tvrdý, tak jako před každými prezidentskými volbami,“ řekl premiér. „Vy ani já jsme nikdy nezvrátili politický boj ve válku, a neučiníme tak ani v budoucnosti,“ dodal.

Oficiálně volební kampaň před březnovými prezidentskými volbami začne až v prosinci. Hlavní favorit voleb Vladimir Putin se sice ještě nevyjádřil, zda se bude ucházet o znovuzvolení, nicméně nikdo nepochybuje, že setrvá dalších šest let v čele Ruska.

Medvěděv také zopakoval, že Spojené státy se podle Moskvy v Sýrii nezaměřují na boj s teroristy, ale bojují s vládou prezidenta Bašára Asada. Reagoval tak na nedávný americký úder na syrskou leteckou základnu, který následoval po chemickém útoku na syrský Chán Šajchún. USA jej připisují syrské vládě, ale Rusko považuje vinu Damašku za neprokázanou. Medvěděv označil úder za „vojenskou agresi“. 

Podle ruského premiéra přetrvává v ruské společnosti „politická poptávka po stabilitě“. Občanům slíbil, že v letošním roce vláda nebude zvyšovat daně.

Svůj projev ukončil citátem ruského vojevůdce z osmnáctého století Alexandra Suvorova o tom, že „příroda vytvořila jen jedno Rusko, které nemá soupeře. Jsme obyvatelé Ruska - všechno překonáme“.

Vydáno pod