Soudní tečka po 38 letech. Zmizení chlapce Etana změnilo přístup americké společnosti k dětem

Padl trest za únos a vraždu amerického chlapce před 38 lety (zdroj: ČT24)

Dlouhých 38 let čekali rodiče zmizelého chlapce Etana Patze na spravedlnost, nyní se dočkali. Za vraždu tehdy šestiletého chlapce byl odsouzen k doživotí 56letý Pedro Hernandez. Ten může požádat o propuštění až po čtvrt století za mřížemi. Patzův případ je přelomový – mezi Američany vyvolal značné emoce. Od té doby se změnil přístup k dětem i způsob pátrání po pohřešovaných.

Etan zmizel 25. května v roce 1979, když šel poprvé sám do školy. Dojít měl na autobusovou zastávku v Soho. Od té doby ho už ale nikdo neviděl. Rodiče stále doufali, že svého syna ještě uvidí, i proto se nepřestěhovali z bytu, kde tehdy žili. Roky si také odmítali změnit telefonní číslo, kdyby je chtěl jejich syn kontaktovat.

Policie z chlapcova zmizení nejdříve podezírala Joseho Antonia Ramose, přítele ženy, kterou Patzovi rodiče najali jako hochův doprovod do školy během stávky řidičů autobusů. Ramos jakékoli spojení s případem popíral, později byl ale odsouzen za sexuální obtěžování dvou chlapců. Nyní je ve vězení.

Patz byl v roce 2001 prohlášen za mrtvého, v roce 2010 ale případ znovu otevřel manhattanský prokurátor Cyrus Vance. Policie pak v roce 2012 dostala tip na Hernandeze, který podle svědecké výpovědi o chlapcově vraždě v minulosti hovořil. Hernandez se k únosu a vraždě následně přiznal.

Odsouzený Pedro Hernandez
Zdroj: Louis Lanzano/Reuters

Chlapcovo tělo mělo skončit ve smetí

Detektivy zavedl na místo činu a sdělil jim detaily toho, co se tehdy stalo. Školáka prý nalákal na limonádu do obchodu s potravinami, kde pracoval. Poté ho škrtil a ještě žijícího vhodil do smetí. Tělo se nikdy nenašlo.

Později ale přiznání odvolal a obhajoba tvrdila, že psychicky nemocný Hernandez trpěl bludy. První proces proto v roce 2015 dopadl nezdarem, neboť se porota nedokázala na jeho vině shodnout.

Podle nové poroty ale vraždil. „Desítky let neměl podobu ani jméno. Teď už vím, jak vypadá zlo. Konečně ho odsoudili,“ podotkl Etanův otec Stan Patz. „Sebral jsi nám naše milované dítě a hodil ho do odpadu. Nikdy ti neodpustím,“ vzkázal Hernandezovi.

Etanův otec Stanley Patz
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

I nyní ale Hernandezův obhájce tvrdí, že se odvolá. „V tomto případu došlo k chybám, které mému klientovi odepřely spravedlnost,“ uvedl Harvey Fishbein.

Etanův případ změnil postoj společnosti k péči o děti

Případ je výjimečný nejen dobou, po jaké se objevila šance na jeho objasnění. Zmizení Etana Patze vyvolalo u Američanů velkou odezvu. Rychle se stal synonymem tragédie, kterou vždy představuje pohřešované dítě.

Etanova tvář byla vůbec první z těch, které se objevily na lepenkových krabicích mléka. Jeho únos přispěl i ke vzniku hnutí, které se snažilo osudy ztracených dětí objasnit na vlastní pěst.

V roce 1983 americký prezident Ronald Reagan prohlásil 25. května, den výročí Etanova zmizení, za Národní den pohřešovaných dětí. Změnil také některé zákony. Etanovi rodiče se v letech následujících po jeho zmizení stali advokáty pohřešovaných dětí.

Ve Spojených státech se podle několik let staré statistiky ministerstva spravedlnosti ročně ztratí téměř 800 tisíc dětí. V drtivé většině ale nejde o závažné případy typu ztracení Etana.