První větší voličská zkouška pro Trumpa: V historicky republikánské Georgii uspěl demokrat

Doplňovací kongresové volby v americkém státě Georgia, vnímané jako test popularity republikánského prezidenta Donalda Trumpa, vyhrál demokratický kandidát. Triumf ve volebním obvodě tradičně preferujícím republikány ale třicetiletému politickému nováčkovi Jonu Ossoffovi ke kongresovému křeslu nestačil. O novém kongresmanovi tak rozhodne až červnové druhé kolo. Trump tento fakt označil za velké republikánské vítězství.

Bývalému politickému asistentovi, který využívá vlny odporu proti Trumpovi, se podařilo shromáždit nebývalé množství peněz od demokratických dárců a i díky nejhlasitější kampani získal v prvním kole voleb přes 48 procent hlasů. Daleko za ním skončila s necelými 20 procenty nejúspěšnější ze skupiny republikánských kandidátů, někdejší georgijská ministryně Karen Handelová.

„Už tohle je vítězství, jaké tu dlouhá léta nebylo. Nedbali jsme na nepříznivou výchozí pozici, vzepřeli se odhadům,“ řekl Ossoff svým příznivcům v narážce na to, že okrsek na severním předměstí georgijské metropole Atlanty již od 70. let minulého století nepřetržitě ovládají republikánští kandidáti.

Jeho hlavním předvolebním slibem bylo „rozzuřit Trumpa“, pro něhož byly georgijské volby první významnější voličskou zkouškou od nástupu do funkce. Prezident, jehož popularita dosahuje podle průzkumů maximálně 40 procent, před volbami opakovaně podporoval republikánské kandidáty, kterých o přízeň voličů soutěžilo celkem 11. Ossoffa před volbami označoval za „ultraliberála“, jenž si nebude vědět rady s přistěhovalci a zvýší daně.

Trump volby hodnotí jako vítězství republikánů

„Konání druhého kola v Georgii je velkým vítězstvím ‚R‘. Jsem rád, že jsem pomohl,“ napsal Trump v reakci na Twitteru, když zároveň jako v mnoha předchozích případech obvinil ze lží média podporující Ossoffa.

Podle komentátorů je však podstatné, že se kvůli Trumpovi od republikánů odvrátila část jejich tradičních voličů, což může bez ohledu na výsledek červnového druhého kola doplňovacích voleb v Georgii přinést demokratům podstatnější zisky v celonárodních kongresových volbách na podzim příštího roku.

Handelová, která bude v červnu spoléhat na podporu svých neúspěšných spolustraníků, se k Trumpovi v kampani příliš nevyjadřovala. „Jistěže podporuji prezidenta a budu s ním spolupracovat na tématech, v nichž se shodneme,“ řekla pouze s tím, že nechce, aby o jejím úspěchu či neúspěchu ve druhém kole rozhodoval postoj k hlavě státu.

Vítěz voleb získá křeslo, které v pravidelných volbách v listopadu vybojoval republikán Tom Price. Nedlouho po volbách se však mandátu vzdal kvůli tomu, že si jej Trump vybral do pozice ministra zdravotnictví.