Írán podle Tillersona plní jadernou dohodu. Podle Mattise destabilizuje kvůli Jemenu region

Teherán podle hodnocení administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa plní podmínky mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, takže Washington pokračuje v uvolňování sankčního režimu. V informačním dopise adresovaném předsedovi Sněmovny reprezentantů Paulu Ryanovi to uvedl americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Ministr obrany USA James Mattis ale Írán obvinil, že usiluje o destabilizaci regionu. Řekl to na návštěvě Saúdské Arábie.

Tillerson také Ryanovi sdělil, že vláda provádí rozsáhlou prověrku dohody, aby zjistila, jestli je postupné rušení sankcí v americkém zájmu. Šéf diplomacie USA ovšem poznamenal, že Írán zůstává předním podporovatelem terorismu.

Administrativa má povinnost každých 90 dní informovat Kongres o tom, jestli Írán plní mezinárodní úmluvu. Pro Trumpovu vládu bylo toto hodnocení vůbec první.

Spojené státy uvalily nové sankce na Írán v únoru po testu balistické rakety. „Írán si zahrává s ohněm. Neoceňují, jak vlídný k nim Obama byl. Já ne!“ zdůraznil předtím na Twitteru Trump. Írán tehdy nové sankce odsoudil jako nelegální a uvedl, že v reakci zavede právní omezení vůči americkým jednotlivcům i subjektům, kteří pomáhají „regionálním teroristickým skupinám“.

Trump byl kritikem jaderné dohody

V červenci 2015 uzavřel Írán jadernou dohodu se Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem. Teherán za ústupky ve svém jaderném programu dosáhl zrušení hospodářských sankcí.

„Írán byl v posledním tažení a před zhroucením, dokud nepřišly Spojené státy a neposkytly mu záchranné lano v podobě dohody: 150 miliard dolarů,“ komentoval dohodu před časem Trump na Twitteru.

Podle něj jde o nejhorší dohodu, jaká kdy byla uzavřena. Během kampaně hrozil jejím vypovězením. Íránský prezident Hasan Rouhání v únoru prohlásil, že Trump je v politice nováčkem a že potrvá dlouho, než pochopí, co se ve světě děje.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.

Mattis: Írán destabilizuje region

Americký ministr obrany James Mattis ale obvinil Írán, že usiluje o destabilizaci regionu. Překonat by to podle něj bylo možné tím, že se prostřednictvím OSN najde diplomatické řešení konfliktu v Jemenu, do kterého je Írán zapojen. Mattis to řekl v Saúdské Arábii, kde jednal s jejími představiteli.

Do bojů v Jemenu zasahuje i Saúdská Arábie, a to na straně tamní vlády, zatímco Írán podporuje šíitské povstalce. Konflikt si podle OSN vyžádal více než sedm tisíc obětí na životech a tři miliony Jemenců kvůli němu odešlo ze svých domovů.

„V jakékoli části této oblasti, kde jsou problémy, najdete Írán,“ řekl Mattis novinářům. „Budeme muset zabránit Íránu v destabilizaci další země a vytvořit tam milice po vzoru libanonského Hizballáhu,“ dodal ministr k působení Íránu v Jemenu.

V Saúdské Arábii Mattis jednal o posílení spojenectví obou zemí. „Je v našem zájmu, aby armáda Saúdské Arábie a její tajné služby byly silné,“ řekl Mattis před novináři, kde s ním byl i ministr obrany Saúdské Arábie a syn krále Salmána princ Muhammad bin Salmán.

Spojené státy nyní mezinárodní koalici pomáhají sdílením tajných informací a poskytováním tankovacích letadel pro stroje směřující do Jemenu. Ze Saúdské Arábie se Mattis ve čtvrtek přesune do Egypta a později do Izraele.