Zapomenutá Francie chce oplatit nezájem Paříže neúčastí ve volbách

Regiony řeší problémy i s nedostatkem lékařů (zdroj: ČT24)

Jedním z velkých témat nadcházejících prezidentských voleb ve Francii jsou i takzvaná zapomenutá území země. Jedná se o oblasti, kde je nejméně pracovních příležitostí a kde mají lidé čím dál větší pocit, že je pařížské elity nechaly napospas osudu. Přestože se často nachází jen několik hodin cesty od francouzské metropole. Nezájem Paříže tak plánují někteří místní obyvatelé oplatit právě neúčastí ve volbách.

Ani ne před rokem byl Verdun na pár hodin středobodem Evropy. Politické špičky si tam přijeli připomenout sto let od nejkrvavější bitvy první světové války. Druhý den už dvacetitisícové město na severu Lotrinska opět nikoho nezajímalo. V okrajovém regionu Francie proto zavírají obchody i úřady. Nové občanské průkazy už může z čtyř set obcí vydávat jen jedenáct.

„Těm jedenácti obcím to působí problémy, protože se tam hrnou davy. A zároveň je to problém i pro ostatní obce a jejich obyvatele, kteří teď musejí jezdit 20 až 30 kilometrů, aby občanský průkaz dostali,“ komentoval situaci historik a krajský radní Jerôme Dumont.

Jerôme Dumont se v regionu narodil a na rozdíl od řady svých vrstevníků se do něj po studiích i vrátil. Chce rodnému kraji pomoci od problémů, mezi které patří vysoký počet drogově závislých, ale také krach ikonického hotelu v centru Verdunu.

Lékařská poušť Verdun

Okolí Verdunu je často označováno jako lékařská poušť. Objednací doby například k očnímu lékaři v místě trvají i déle než rok. Problém zdaleka není jen u specialistů. Starostka vesnice Souilly Catherine Herbartová nechala před pár lety postavit z krajských i evropských fondů nové a kompletně vybavené zdravotnické středisko. Ordinace ale hledá nájemníka už tři roky.

Catherine Herbartová podle svých slov zkusila už všechno možné: „Náborové kanceláře, inzeráty. Existuje i program na úrovni kraje, který umožňuje zaplacení posledních let studia nějakého lékaře. A přesto to nikam nevedlo.“

S nedostatkem lékařů se podle francouzského portálu The Local potýkají i regiony ve středu země. Podobné problémy jako vesnice Souilly musí řešit i Varzy nebo Nevers ve francouzském departmentu Nièvre v Burgundsku.

Nezaměstnanost trápí mladé Francouze

Vláda také nedávno odebrala některým obcím v okolí Verdunu status oblasti určené k revitalizaci. Obce tak přišly o státní podporu, kterou mohly lékařům nabízet na přilepšenou.

Podle Jerôma Dumonta je to absurdní rozhodnutí od stolu v Paříži, podobně se dívá i na seskupování obcí do malých aglomerací. „Ve sňatcích z donucení to ne vždycky funguje dobře. A znovu v této věci rozhoduje o venkově Paříž. Ani se neptá na náš názor, prostě nám to vnutí,“ konstatoval.

Mezi zapomenutá území Francie patří podle listu The Guardian i Yonne a Toucy v regionu Burgundsko-Franche-Comté, ačkoli se nacházejí jen dvě hodiny cesty od Paříže. Více než polovina obyvatel tohoto departmentu pracuje v zemědělství a míra nezaměstnanosti dosahuje francouzského průměru - 9,6 procent. U lidí mladších 24 let se ale pohybuje okolo 26 procent. Právě tito lidé si připadají francouzskou vládou nejvíce ignorovaní.

Obyvatelům zapomenutých oblastí podle Dumonta dochází trpělivost. Nezájem Paříže o jejich strasti prý hodlají oplatit nezájmem o volební urny.