K vánočnímu útoku v Berlíně dal pokyn IS, píše Spiegel

Tunisana Anise Amriho, který v prosinci najel kamionem do vánočního trhu v Berlíně, dirigovalo vedení teroristické organizace Islámský stát (IS). Podle informací německého magazínu Spiegel to vyplývá z indicií, které už v lednu spolkové bezpečnostní úřady získaly ze Spojených arabských emirátů.

Tunisan v Berlíně zaútočil 19. prosince. Nejprve zastřelil polského řidiče, s jehož kamionem pak najel do vánočního trhu na asi pět kilometrů vzdáleném náměstí Breitscheidplatz v západní části německé metropole nedaleko třídy Kurfürsterdamm. Zabil přitom dalších jedenáct lidí a desítky zranil. Několik dní poté ho zastřelila italská policie nedaleko Milána.

Údaje o povaze útoku měl Berlín podle Spiegelu získat z Emirátů už 8. ledna, čili necelý měsíc po útoku. Podle těchto informací dostal Amri příkaz k akci od jednoho z vysoce postavených extremistů s bojovým jménem Abú Baraa Irákí. V organizaci má údajně na starosti „operace v zahraničí“.

Islámský stát se k útoku hlásil

Generální spolkový prokurátor a Spolkový kriminální úřad podle zprávy časopisu informaci získanou z Emirátů prověřovali a její zdroj považují za věrohodný. Islámský stát se k masakru v Berlíně přihlásil a Amriho označil za svého bojovníka. Tunisan byl v Německu už měsíce před útokem a úřady ho sledovaly jako podezřelou osobu.

Jméno Abú Irákího je německým úřadům známé už z dřívějška; narazily na něj při vyšetřování osob podezřelých z příslušnosti k Islámskému státu, které předstíraly, že jsou uprchlíci. Podle údajů Spolkového kriminálního úřadu je v současné době v Německu na šest stovek lidí, kteří jsou evidováni jako potencionálně nebezpeční, a od loňského léta jejich počet neustále roste.