Francouzský paradox. Výstava ukazuje, že v zemi roste rasová tolerance i počet útoků

Výstava se vrací k segregaci v USA i k holocaustu (zdroj: ČT24)

Najít důvod, proč ve Francii stoupá nenávist vůči jiným barvám pleti nebo náboženskému vyznání, se snaží nová výstava s názvem My a ti druzí v pařížském muzeu. Zkoumá lidskou psychologii a ukazuje historii rasismu, včetně jeho potlačování a vzestupů. Hlavním cílem výstavy je ale boj proti předsudkům v dnešním světě.

„Chceme oslovit všechny lidi a umožnit jim kriticky přemýšlet o společnosti. Pochopit, co se stalo v minulosti a proč to vedlo k rasismu,“ představila výstavu její kurátorka a historička Carole Reynaud-Paligotová.

Výstava se vrací k segregaci ve Spojených státech, francouzské koloniální nadvládě nebo holocaustu. Ten jednoduše symbolizuje kovová nálevka z plynové komory, kterou používali v koncentračním táboře ve Francii.

K vidění jsou také vědecké učebnice z dob koloniální éry Francie. Děti se z nich učily, že některé rasy jsou podřízené druhým. Návštěvníci si mohou prohlédnout také předměty každodenní potřeby, které naznačují, jak nenápadně se do společnosti rasismus vkradl.

Rasismus připomínají vystavené předměty
Zdroj: ČT24

Kurátorka výstavy: Rasa neexistuje, nejde jasně vymezit jednu skupinu

„Je bezpečně prokázáno, že rasa neexistuje. Mezi populacemi neustále dochází k migraci, takže nejde jasně vymezit jednu skupinu,“ uvedla Evelyne Heyrová, antropoložka a kurátorka výstavy. „Víme, jak mozek funguje. Potřebujeme věci dávat do škatulek. Stejně se chováme k lidské rase.“

Expozice reflektuje i současnoou situaci. Nabízí například nový průzkum, podle kterého ve Francii sílí rasová tolerance, zároveň ale rostou rasově motivované útoky.

Nové nedůvěry ve společnosti si všímá i Alicia McKenziová. Spisovatelka z Jamajky žije v Paříži už osm let. „Cítím na sobě, že jsem odjinud, že jsem cizinka. A myslím, že ostatní se musí cítit stejně,“ konstatovala.

Výstava přichází v příznačnou chvíli. Ve Francii totiž právě probíhá prezidentská kampaň, kterou provází anti-islámská rétorika.

Uložit