Zemřel poslední člověk narozený v 19. století, Moranová jedla celý život syrová vejce

Zemřela nejstarší osoba na světě s ověřeným datem narození (zdroj: ČT24)

Ve věku 117 zemřel nejstarší člověk na světě. Informovala o tom italská média. Emma Moranová byla zároveň poslední osobou, která se narodila ještě v 19. století, konkrétně 29. listopadu 1899 v Piemontu.

Nejstarší žena světa zemřela podle místních médií doma v severoitalském městě Verbania. Starostka ji popsala jako „mimořádnou osobnost“. „Měla mimořádný život, její sílu si zapamatujeme navždy, bude nám pomáhat jít životem dál,“ konstatovala Silvia Marchioniniová.

Moranová byla jedním z osmi dětí, měla čtyři sestry a tři bratry. Pracovala v továrně a přežila dvě světové války. V době, kdy to ještě společnost spíše odsuzovala, se rozhodla odejít do manžela, který ji zneužíval, připomněl Telegraph. Od roku 1938 byla raději sama.

Moranová vždy připisovala svou dlouhověkost dobrým genům a stravě – žena nekouřila, střídmě popíjela víno, ale hlavně jedla devadesát let tři vejce denně, přičemž dvě z nich byla syrová.

Vychutnávala si také lehce syrové mleté maso. Dělala to tak od doby, kdy jí to poradil lékař, jenž u ní diagnostikoval anémii.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejstarším žijícím mužem je Izraelec s polskými kořeny

V roce 2015 se stejného věku dožila Japonka Misao Okawaová, která zemřela necelý měsíc po svých narozeninách. Všech deset nejstarších lidí na světě jsou v současnosti ženy. Po Moranové je na druhém místě Jamajčanka Violet Brownová, která je mladší o více než 100 dní.

V první desítce žijících seniorů jsou ještě čtyři Japonky, Španělka, další dvě Italky a Američanka. Nejstaršímu muži je přes 113 let, jde o Izraelce Jisraela Kristala, narozeného v dnešním Polsku.