Papež při velikonoční vigilii pokřtil jedenáct lidí. Poprvé v historii i věřícího z Česka

Papež poprvé v historii pokřtil věřícího z České republiky (zdroj: ČT24)

Papež František odsloužil v sobotu večer v Bazilice svatého Petra ve Vatikánu velikonoční vigilii. Součástí této bohoslužby byl i křest jedenácti dospělých osob z různých částí světa, včetně úřednice z Dětmarovic na Karvinsku Taťány Čempelové. Ta se tak stala první Češkou v novodobé historii pokřtěnou hlavou katolické církve.

„Pocity byly úžasné - očekávání, radost, štěstí, že se to stalo, že se naplnila pravděpodobně Boží vůle, protože jinak si to skutečně nedokážu vyložit. Ale samozřejmě, že tam byl obrovský kus respektu a pracovaly i nervičky,“ popsala jedinečný okamžik Taťána Čempelová.

Papež podle agentury APA pokřtil jedenáct lidí pocházejících z Itálie, Španělska, České republiky, USA, Albánie, Malty, Malajsie a Číny.

Čempelovou navrhl na tuto pro věřící mimořádnou událost dětmarovický farář Marcel Puvák. Podle duchovního se zmiňované pocty v minulosti dočkali zejména obyvatelé rozvojových zemí. „Proto si dvojnásobně vážím cti, jaké se dostalo České republice,“ sdělil Puvák.

Křesťané v rámci velikonočního týdne slaví takzvanou Bílou sobotu, která je dnem před zmrtvýchvstáním Ježíše Krista. A právě večer po západu slunce se slouží velikonoční vigilie. Začínají mimo kostel svěcením velikonočního ohně, od nějž se rozsvítí velikonoční svíce (paškál).

Je to opravdu něco mimořádného, tak naprosto mimořádného, že člověk to má problém nějak rozumně pochopit, ono se to asi ani rozumově chápat nedá, to člověk prostě musí vnímat srdcem.
Taťána Čempelová

 Tato velká svíce, která symbolizuje vzkříšení Krista, je pak nesena v průvodu do ztemnělého kostela a věřící si od ní zapalují vlastní svíce. Poté následuje bohoslužba slova, během níž se čte devět úryvků z Bible. Ty jsou odděleny zpíváním žalmů. Při jednom z nich (Gloria) se znovu rozezní zvony, které utichly ve velikonoční čtvrtek.

Taťánu Čempelovou pokřtí papež (zdroj: ČT24)

Poté následuje křestní bohoslužba, během níž se nejprve světí křestní voda a pak se uskuteční křest.

Ježíšovo zmrtvýchvstání oslaví křesťané naplno až v neděli, kdy papež František povede na vatikánském Svatopetrském náměstí velikonoční mši, vyhlásí velikonoční poselství a v poledne udělí požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu).