Západ se z našich reforem zblázní, říká Erdogan před referendem, v Istanbulu zatkli desítky cizinců

V Turecku vyvrcholila kampaň před klíčovým referendem (zdroj: ČT24)

V Turecku končí kampaň před klíčovým referendem o změně ústavy, jež by posílila prezidentské pravomoci. Stabilitu sliboval Turkům na shromáždění v Istanbulu prezident Recep Tayyip Erdogan, který občany vyzval, aby zemi dovolili „vkročit do budoucnosti“. Podle něj tak řeknou „Ano pro jeden stát“. Případné schválení reforem Západ vnímá jako ohrožení demokracie v zemi.

Turecká policie zadržela v Istanbulu den před referendem padesátku osob, které podezírá z plánování velkého teroristického útoku. Mezi zatčenými je 41 cizinců. Při raziích také zabavila několik zbraní, munici a hotovost ve třech různých měnách v celkové hodnotě asi 8,5 milionu korun).

Změnu systému z parlamentního na prezidentský se podle posledních průzkumů chystá podpořit zhruba 51 až 52 procent Turků.

Ankara přitom i v posledních dnech pokračovala v zatýkání odpůrců režimu. Od loňského potlačeného puče jich ve vězení skončilo přes 40 tisíc včetně opozičních novinářů. Přes sto tisíc lidí přišlo kvůli protestům proti vládě o práci.

Erdogan ale jakoukoli kritiku odmítá. „Všimli jsme si toho, že některé evropské země vedou bezostyšnou kampaň proti novému vládnímu systému, který zavedeme 16. dubna? Ptám se, co vám je po tom? Proč vás to zajímá? Proč se o to starají evropští politici?“ prohlásil prezident.

Zavedeme společně takovou reformu, že se Západ zítra večer zblázní vzteky. Ale my, šlechetní synové tohoto národa, budeme oslavovat.
Recep Tayyip Erdogan
turecký prezident

Turecko nepropustí novináře Yücela, jak žádal Berlín

Ten už vyloučil propuštění německo-tureckého novináře Denize Yücela z vazby, i když o to požádala německá kancléřka Angela Merkelová. Yücel je v Turecku obviněn ze šíření propagandy ve prospěch teroristické organizace a z podněcování nepokojů, veškerá obvinění ale popírá.

Podle Erdogana nejsou pochyby o tom, že Yücel má kontakty se Stranou kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara označuje za teroristickou. Novinář byl zadržen, když zveřejnil informaci o e-mailech ministra energetiky a Erdoganova zetě Berata Ablayraka.

Zajistíme stabilitu, tvrdí Erdogan

Prezident svou kampaň ukončil v Istanbulu hned na čtyřech akcích. „Nová ústava zajistí stabilitu a důvěru, nezbytnou pro rozvoj a růst země,“ řekl Erdogan na setkání s voliči v istanbulské čtvrti Tuzla.

Požádal voliče, aby návrh změny schválili a umožnili tak Turecku „vkročit do budoucnosti“. „Je to Ano pro jeden národ? Je to Ano pro jednu vlajku? Je to Ano pro jednu vlast? Je to Ano pro jeden stát? Ano, Ano, Ano,“ odpověděl si Erdogan na své otázky. „V neděli dokončíme to, co jsme začali 15. července,“ slíbil také s ohledem na pokus o puč.

Strategie Erdogana a jeho příznivců je říkat - jste pro mě, nebo jste proti mě. A pokud jste proti mě, jste proti samotnému Turecku.
Barry Stocker
profesor filosofie z Technické univerzity v Istanbulu
Zpravodajka ČT Zlatohlávková: Protiteroristický zákon umožňuje potírat opozici (zdroj: ČT24)

Kritici změny označují za nastolení absolutismu. Referendum se koná v době, kdy v Turecku stále platí výjimečný stav.

K volebním urnám má právo přijít 55 milionů Turků. Volební místnosti budou v neděli otevřeny do 15:00 nebo 16:00 SELČ, protože hlasovací doba je v západním a východním Turecku o hodinu posunuta. První výsledky by mohly být známy kolem půlnoci.

Zveřejňování průzkumů o hlasování pořizovaných ve volebních místnostech je v Turecku zakázáno, dokud to nepovolí volební komise. Očekává se, že by tento zákaz mohl být zrušen kolem 20:00 SELČ.

Svůj hlas v rámci referenda již mohli odevzdat Turci v diaspoře. Podle volební komise přišlo z 57 zemí přes 1,3 milionu hlasovacích lístků. 

Uložit