Americká matka všech bomb zabila 90 radikálů, podle svědka zničila některé domy

Nejméně na 90 stoupl počet zabitých teroristů Islámského státu (IS) po shození nejsilnější americké konvenční bomby na jejich úkryt v Afghánistánu. Oznámil to místní guvernér. První bojové nasazení pumy GBU-43, které se přezdívá matka všech bomb, mířilo na síť tunelů a jeskyní. Předchozí zprávy mluvily o 36 mrtvých.

Radikálové z IS tvrdí, že při výbuchu v provincii Nangarhár o nikoho nepřišli, guvernér Ismail Shinwary ale mluví o devadesáti mrtvých islamistech. Naopak civilní oběti podle něj žádné nejsou. Afghánský premiér už dříve uvedl, že útok byl koordinován s jeho vládou tak, aby na místě nezemřeli civilisté.

Nicméně jeden ze svědků, který se nacházel poblíž místa exploze, sdělil BBC, že bomba zničila některé domy. Výbuch ozářil celou noční oblohu, uvedl.

Guvernér potvrdil, že afghánské speciální síly za pomocí amerických vzdušných sil zahájily v oblasti před dvěma týdny ofenzivu proti IS. Boje ale v minulých dnech zesílily. Minulou sobotu zahynul v oblasti člen amerických speciálních sil.

Svržené pumě GBU-43 se říká matka všech bomb. Přes devět metrů dlouhá bomba je se zhruba jedenácti tunami výbušniny nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu Spojených států.

Bomba byla vyvinuta v roce 2003 během irácké války, ale dosud nebyla použita. Určena je hlavně k destrukci opevněných a podzemních cílů. Jedná se o bombu shazovanou volným pádem, naváděna je pomocí GPS. 

Masivní tlaková vlna vytvořená výbuchem je schopná zničit oblast velkou jako devět městských bloků. Kvůli svým rozměrům a váze musí být bomba shazována z nákladního letounu.

Taliban má už pár let konkurenci

IS oznámil založení své odnože Chórásán v lednu 2015, kdy tak vůbec poprvé začal působit i mimo arabský svět. BBC připomíná, že jde o první militantní skupinu, jež se postavila radikálnímu Talibanu. Odborníci ale tvrdí, že se IS dosud nepodařilo zapustit v zemi kořeny a získat si širší podporu ze strany obyčejných Afghánců.

Američané region Nangarhár společně se sousední provincií Kunar označují za hlavní působiště IS v Afghánistánu se 700 bojovníky. Afghánské úřady ale hovoří až o 1500 členech IS.