Násilné odvlečení cestujícího i bodnutí štírem. United Airlines mají těžký týden

Po incidentu s násilným vyvlečením cestujícího čelí americké aerolinky United Airlines další aféře. Ve stejný den měl totiž na trase z Houstonu do Calgary bodnout jednoho z pasažérů štír. Společnost se omluvila a slíbila mu odškodné.

Jedovatý živočich prý spadl v neděli Richardovi Bellovi na hlavu, když otevřel stropní přihrádku v letadle a chtěl si dát v klidu oběd v byznys třídě, sdělila jeho manželka Linda. „Manžel cítil něco ve vlasech. Prohrábl si je a spadl mu na stůl. Když ho chytil, bodl ho,“ řekla CNN.

Bell štíra rychle odhodil, takže na chvíli přistál v uličce. „Ach můj bože, to je štír,“ křičel údajně další z cestujících. Není jasné, jak se živočich do letadla dostal, podle FlightAware, jenž sleduje lety, se stroj ten den vracel z Kostariky.

Palubní personál letounu štíra rychle odnesl a spláchl na záchodě. „Naše letušky pomohly zákazníkovi, který byl během letu minulý týden bodnut něčím, co vypadalo jako škorpion. Naše posádka to okamžitě konzultovala s lékařem MedLink na zemi, který (nám) radil během incidentu a ujistil posádku, že nejde o život ohrožující záležitost,“ sdělily aerolinky.

Po příletu do Calgary dostal Bell léky, jež měly zabránit případné alergické reakci na bodnutí. Podle jeho manželky se United Airlines již omluvily a nabídly Bellovi odškodnění. CNN připomíná, že podobné případy jsou vzácné. Štír měl bodnout i jednu ženu v roce 2015. Tehdy šlo o let Alaska Airlines z Los Angeles do Portlandu ve státě Oregon.

Vyvlečený pasažér chce podat žalobu

Americké aerolinky United Airlines už oznámily, že odškodní všechny cestující, kteří si zakoupili letenku na nedělní let, ze kterého byl násilím vyveden jeden z pasažérů. Letecká společnost, jež kvůli incidentu čelí rozsáhlé kritice veřejnosti, na linku z Chicaga do Louisville odbavila více cestujících, než kolik byla kapacita letounu, proto čtyři rezervace následně zrušila.

Aerolinky pod palbou kritiky kvůli zákroku proti cestujícímu (zdroj: ČT24)

Lékař David Dao odmítl vystoupit a aerolinky jej následně nechaly nevybíravým způsobem vyvést ostrahou. Kvůli zranění skončil v péči lékařů. Muž podle právníků podá žalobu.