Velká Británie Česku slíbila další informace k případu zabitého Čecha

Britské ministerstvo zahraničí slíbilo, že české straně poskytne další informace k případu Čecha zabitého v Londýně. V odpovědi na nótu, kterou Praha odeslala minulý týden, nabízí Britové schůzku v Londýně s britskou prokuraturou a na ministerstvu spravedlnosti. Česká republika bude požadovat stenozáznam soudního řízení, ve kterém porota vyřkla osvobozující verdikt nad mužem, jenž loni v září českého občana ubil.

„Britská strana nám slíbila, že po této nótě bude z jejich strany v brzké době následovat nóta další. Bude obsahovat bližší informace k případu,“ uvedlo české ministerstvo.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) prostřednictvím Twitteru dodal, že schůzka mezi britskými a českými experty by se měla uskutečnit co nejdříve. Informoval také, že se ve čtvrtek setkal se sestrou zabitého muže. „Ujistil jsem ji, že se případu jejího bratra intenzivně věnujeme a snažíme se dosáhnout spravedlnosti,“ uvedl šéf české diplomacie.

K případu se ve středu vyjádřil i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), který verdikt soudu ve svém vystoupení před poslanci označil za naprosto nepochopitelný. Dodal, že česká ambasáda v Londýně se obrátila na vrchního státního zástupce, jenž přislíbil, že vysvětlí okolnosti soudního líčení i možnosti dalšího postupu.

Zaorálek se kvůli osvobozujícímu rozsudku minulý týden v pátek setkal v Bruselu se svým britským protějškem Borisem Johnsonem. Zaorálek tlumočil rozhořčení České republiky a žádal ujištění, že národnost oběti nehrála při rozhodování soudu roli.

Boris Johnson a Lubomír Zaorálek při společném jednání
Zdroj: EbS

V diplomatické nótě pak Praha žádala poskytnutí veškerých údajů k případu, například pokud jde o obžalobu a přesné znění rozsudku. Žádá také o informace, jaké zákonné postupy je možné z české či britské strany použít k revizi procesu.

O případu z minulého září rozhodla porota předminulé pondělí. Devětadvacetiletý Raymond Sculley na Čecha, který žil v Británii řadu let, zaútočil podle záběrů bezpečnostní kamery řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy.

Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat.“ Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se hájil tím, že jednal v sebeobraně.