Autor ikonického býka u Wall Street chce odstranit sochu dívky. Sám přitom své dílo umístil načerno

Kdo s koho - Útočící býk versus Nebojácná dívka (zdroj: ČT24)

Autor bronzové sochy býka, která stojí nedaleko americké Wall Street, chce odstranit nedávno přidanou postavu dívky. Podle něj totiž mění význam jeho sochy. Takzvaná Nebojácná dívka (Fearless Girl) stojí proti zvířeti už déle než měsíc. Původně přitom měla na místě zůstat jen týden. Rychle se ale stala turistickou atrakcí.

Šestasedmdesátiletý autor býka Arturo Di Modica říká, že dívka mění pozitivní význam jeho sochy. Ten je podle něj „lepší Amerika a lepší svět“. Jeho právník Norman Siegel tvrdí, že vedle dívky místo toho působí býk jako symbol mužské dominance.

„Neříkáme, že musí být dívka odstraněna z města jako takového, ale chceme, aby byla alespoň přemístěna jinam,“ uvedl Siegel.

Nebojácná dívka
Zdroj: Shannon Stapleton/Reuters

Americká investiční společnost State Street Global Advisors, která proti býkovi sochu umístila, podle Siegela také finančně profituje z reklam, jež zahrnují obě sochy.

Di Modica uvedl, že musel prodat rodinnou farmu na Sicílii, aby měl na vytvoření býka peníze. Sochu umístil naproti americké burze New York Stock Exchange jedné prosincové noci roku 1989. Policie ji záhy odstranila kvůli chybějícímu povolení. Díky veřejné podpoře ale nezmizela úplně a byla jen přesunuta o kousek dále.

Dívka upozorňuje na genderovou nerovnost

Americká investiční společnost State Street Global Advisors chtěla vlastní instalací netradičním způsobem upozornit na nedostatečné zastoupení žen ve vrcholovém managementu firem. Sochu dívky, která se záměrně býkovi dívá přímo do očí, nedaleko proslulé Wall Street umístila vpředvečer Mezinárodního dne žen.

Na místě měla původně být jen týden. Zástupci State Street Global Advisors ale usilují o to, aby tam zůstala natrvalo.

Zastáncem jejího zachování je i starosta New Yorku. „Také bychom neodstranili sochu býka, pokud by někoho urážela,“ uvedl starosta Bill de Blasio. Na Twitteru napsal, že muži, kterým vadí větší prostor pro ženy, jsou přesně důvodem, proč je Nebojácná dívka potřeba.