Akutní nedostatek potravin a vody sužuje Somálsko, Jemen, Jižní Súdán a Nigérii

Pirátství znovu na vzestupu. Po pár letech klidu je v Adenském zálivu zase rušno – somálští piráti během několika týdnů zaútočili na tři nákladní lodě. Víc než touha po penězích je ale do vln žene spíše prázdný žaludek. Hladomor podle OSN hrozí nejen Somálsku, ale také Jemenu, Jižnímu Súdánu nebo Nigérii.

„Zvyšujeme náš stupeň varování, že v důsledku hladovění roste riziko hromadných úmrtí mezi obyvatelstvem v Africkém rohu, Jemenu a Nigérii,“ řekl mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky UNHCR Adrian Edwards „Pozorujeme i nárůst uprchlíků,“ dodal Edwards.

Podle Edwardse opravdu vážně hrozí ještě horší humanitární krize než byla ta z roku 2011, kdy kvůli hladomoru v oblasti Afrického rohu zemřelo přibližně 260 000 lidí.

Nejvíce trpí Somálsko

Nejhorší situace je už několik měsíců v Somálsku, kde má dlouhotrvající sucho fatální vliv na zemědělskou produkci a bezprostředně tak ohrožuje polovinu tamní populace – šest milionů lidí sužuje nedostatek jídla i pitné vody. Z tohoto počtu je asi milion podvyživených dětí.

Situaci navíc komplikuje to, že humanitární pomoc od zahraničních dárců často blokují radikálové z milic al-Šabáb. 

Horizont ČT24: Africký hlad plodí násilí (zdroj: ČT24)