Žádné nové sankce, ale zatím vstřícnost. G7 chce po Rusku, aby opustilo Asada

Události: G7 se zatím neshodla na dalších sankcích vůči Rusku a Sýrii (zdroj: ČT24)

Skupina zemí G7 se v Itálii nedohodla na rozšíření sankcí vůči Rusku a Sýrii po chemickém útoku v Idlibu. Rusko nesmí být pokrytecké a musí nést svou část odpovědnosti za Sýrii, prohlásil šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault. Státy G7 po Moskvě žádají, aby přestala podporovat Asadův režim.

Všechny státy G7 se shodují na tom, že syrský prezident Bašár Asad nemůže být součástí syrské budoucnosti, sdělil francouzský ministr zahraničí. Prvním krokem by mělo být, že na příměří v Sýrii bude dohlížet mezinárodní společenství.

Dialog s Ruskem je nutný, říká šéf italské diplomacie

Na nové restrikce, které požadovala hlavně Velká Británie, ale nakonec nedošlo. Podle zdrojů Telegraphu se postavilo proti Německo a Itálie. Rusko nesmí být kvůli Sýrii „zatlačeno do kouta“, je přesvědčen italský ministr zahraničí Angelino Alfano. „Musíme vést s Ruskem dialog,“ míní.

Na jednání o Sýrii G7 přizvala i některé země Blízkého východu. „Sýrie nemůže pokračovat s tímto režimem. Co nejdříve by měla vzniknout přechodná vláda. Podle našich informací má tamní režim stále možnost použít chemické zbraně. Přestože když je nasadil v roce 2013, mezinárodní organizace se snažily všechny chemické zbraně dostat z jeho rukou. Musíme zabránit tomu, aby je použil znovu,“ podotkl turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu.

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) mezitím oznámila, že syrská vojenská letadla svrhla na povstalce v provincii Hamá takzvané barelové bomby, jež obsahují množství malých náloží a střepin, které se rozptýlí po velkém území a fungují podobně jako miny. Damašek to popírá.

Trump nevylučuje další úder

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer v pondělí prohlásil, že tyto zbraně stejně jako ty chemické přinášejí utrpení dětem. „Když budete děti vystavovat plynu, když na nevinné lidi shodíte barelovou bombu, tento prezident na to bude reagovat,“ varoval Spicer s odkazem na Donalda Trumpa, jenž se nechal slyšet, že nevylučuje další úder v Sýrii, pokud budou opět použity chemické zbraně.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson prohlásil, že útok byl otázkou národní bezpečnosti. Spojené státy nesmí dovolit, aby se Asadovy zásoby chemického arzenálu dostaly do rukou Islámského státu a jiných radikálních skupin, zdůraznil ministr.

Zpravodaj ČT Miřejovský: Rusko je z nové americké administrativy rozčarované (zdroj: ČT24)

Damašek se měl všech chemický zásob vzdát na základě dohody z roku 2013, podle amerických tajných složek ale není jisté, zda tak učinil za sta procent. Podle Tillersona se použití zakázaných plynů nesmí „normalizovat“ v Sýrii ani jinde na světě.

Tillerson: Odpověděli jsme na Asadovo „barbarství“

K útoku na syrskou základnu se Trump uchýlil poté, co došlo k chemickému útoku v Idlibu, kde zemřely desítky lidí. Dle Washingtonu je zřejmé, že zakázanou chemii použil syrský režim. Americká odezva byla podle Tillersona přímou odpovědí na „barbarství“ Asadova režimu a doufá, že si Rusko uvědomí, jak nespolehlivého partnera podporuje.

Jako garant dohody o chemickém odzbrojení Sýrie Moskva selhala, uvedl v Itálii americký ministr s tím, že prioritou USA v Sýrii ale zůstává porážka Islámského státu. Další Asadovy spojence - Írán a šíitský Hizballáh vyzval, aby místo s Ruskem spolupracovali s mezinárodní koalicí pod vedením USA.

Rex Tillerson zaujal velmi realistický a jasný postoj. Podporujeme jeho snahu přesvědčit zítra v Moskvě Rusy, aby se zapojili do politického procesu a pomohli dosáhnout příměří. Nemyslím si, že ruští politici nebo občané chtějí vidět další obrázky rodičů se zabitými dětmi v náručí - a vědět, že Rusko ten režim podporuje.
Sigmar Gabriel
německý ministr zahraničí

Putin: Připomíná mi to rok 2003 a Irák

Damašek vinu za nejnovější chemický útok odmítá, stejně jako Rusko, jež je jeho spojencem. Podle Moskvy unikl smrtící plyn ve chvíli, kdy syrské letouny bombardovaly povstalecký sklad s chemií – to ale pro změnu odmítají rebelové.

Podle Putina má Rusko informace, že se v dalších místech v Sýrii chystají útoky s chemickými zbraněmi jako v Idlibu, má jít o provokace proti Damašku. 

„Silně mi to připomíná události roku 2003, kdy představitelé Spojených států v Radě bezpečnosti (OSN) ukazovali údajné chemické zbraně nalezené v Iráku. Poté začalo vojenské tažení v Iráku, které skončilo zničením země, zvětšením teroristické hrozby a vstupem Islámského státu na mezinárodní scénu,“ řekl šéf Kremlu.

Lavrov: Rusko-americké vztahy jsou nejsložitější od studené války

Asadovi spojenci americký úder považují za nepřijatelný a za porušení mezinárodního práva a slibují odvetu, pokud k něčemu podobnému dojde znovu.

Americká administrativa by raději mluvila rovnou s prezidentem Putinem, ovšem po Tillersonových slovech z minulých dnů to vypadá, že se Tillerson s Putinem vůbec nesetká.
David Miřejovský
zpravodaj ČT

Šéf ruské diplomacie se má ve středu setkat se svým americkým protějškem Tillersonem. Před klíčovým jednáním prohlásil, že doufá v konstruktivní rozhovor, protože rusko-americké vztahy jsou nejsložitější od dob studené války. USA bude chtít přimět k tomu, aby chemický útok vyšetřila nezávislá mezinárodní skupina.

Trumpa prý při rozhodování o nedávném raketovém útoku proti Sýrii ovlivňovala jeho dcera Ivanka. Serveru britského listu The Daily Telegraph to řekl její bratr Eric. „Ivanka je matkou tří dětí a má vliv. Jsem si jist, že řekla: 'Hele, to je hrozná věc',“ sdělil Eric webu britského deníku. „Můj otec bude v takových chvílích jednat,“ dodal s tím, že když „nějaký lídr zplynuje svoje lidi, ženy a děti“, musejí se Spojené státy v určité chvíli zachovat jako světová jednička a velmoc.

Ivanka Trumpová působí jako asistentka prezidenta – je zaměstnankyní Bílého domu, ale bez nároku na odměny. Účastní se mimo jiné akcí jako jsou návštěvy cizích státníků. Po raketovém útoku napsala na Twitteru, že je hrdá na svého otce, že se odmítl smířit s tak příšerným zločinem proti lidskosti.

Ivanka Trumpová
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters