Ve Francii shořel velký uprchlický tábor po rvačkách mezi migranty

Požár poblíž Dunkerku na severu Francie zničil velkou část tamního uprchlického tábora, kde žije kolem 1500 migrantů. Na místě zasahovali hasiči i policie. Během incidentu došlo k potyčkám mezi běženci a k jejích střetům s bezpečnostními složkami. Deset lidí utrpělo zranění.

Z tábora je „hromada popela“

K požáru v táboře Grande-Synthe došlo během potyček mezi Afghánci a Kurdy. Na 150 uprchlíků se pak pustilo do boje zhruba se stovkou policistů.

Nejméně šest lidí bylo zraněno během rvačky, dalšího běžence srazilo auto na dálnici mimo uprchlický areál a podle policie je v kritickém stavu. Tři další mají bodné rány. Tábor při požáru shořel téměř celý. „Nezbylo nic jiného než hromada popela,“ konstatoval prefekt francouzského regionu Michel Lalande s tím, že obnovit obydlí je nemožné. 

Migranti byli evakuováni dočasně do dvou místních tělocvičen. „V tuto chvíli máme na místě dalšího lékaře s našimi národními kolegy. Musíme se zorganizovat, aby bylo možné zajistit ubytování těchto lidí a poskytnout jim nějakou trvalejší pomoc,“ konstatoval jeden z pracovníků Červeného kříže.

Uprchlický tábor na severu Francie skončil v plamenech (zdroj: ČT24)

Francouzské úřady v březnu uvedly, že hodlají tábor demontovat právě kvůli častým nepokojům. V táboře přibývalo lidí od října loňského roku, kdy Francie nechala zlikvidovat takzvanou „Džungli“, která byla vzdálená asi 40 kilometrů.

Příchod většího počtu Afghánců zvýšil napětí mezi Kurdy žijícími v táboře, píše AFP s odvoláním na tvrzení svědků a úřadů.

Místo častých nepokojů

V táboře, který byl postaven na popud Lékařů bez hranic, pak došlo k několika násilným incidentům. Minulý měsíc bylo při šarvátkách zraněno pět lidí, pobodán byl jeden muž i loni v listopadu. Ani požáry nebyly nic neobvyklého.

Radnice města Grande-Synthe následně provedla stavební úpravy zaměřené na zvýšení bezpečnosti a stát se nakonec uvolil tábor financovat. Jednalo se o první francouzský uprchlický tábor, který splňoval mezinárodní humanitární standardy. Francouzská vláda však měla v úmyslu centrum opět zrušit.

Otázka imigrace hýbe i prezidentskými volbami

Příliv uprchlíků do Evropy polarizuje politickou debatu ve Francii, zejména s ohledem na nadcházející prezidentské volby. Představitelka krajní pravice a jedna z favoritů Marine Le Penová tvrdí, že by v případě svého zvolení uprchlické tábory zrušila a imigraci do Francie zásadně omezila.

Podle druhého favorita, centristického politika Emmanuela Macrona, si Evropa „na masový příliv uprchlíků musí zvyknout“, protože nejde zastavit.