Odborník na Rusko: Moskva klidně hodí Asada přes palubu. Otázka je, co by za to chtěla

Šír: Pravidla hry v Sýrii určuje Rusko (zdroj: ČT24)

Rusko nemá problém skončit s podporou režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Pro svět je ale nepřijatelné, co by za to na oplátku chtělo, řekl ve vysílání ČT24 odborník na postsovětský prostor Jan Šír z Fakulty sociálních věd UK. Uvedl to v souvislosti s návštěvou amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona v Moskvě, kterou zahajuje v úterý večer. Právě Rusko je tím, kdo určuje pravidla hry v Sýrii, upozornil také Šír.

Některá média, například britský Telegraph, přišla před Tillersonovou návštěvou s informací, že šéf americké diplomacie jede do Moskvy s určitým ultimátem, které má Rusko přesvědčit, aby stáhlo podporu Asadovu režimu.

„Myslím, že v Moskvě nemají problém hodit Bašára Asada přes palubu. Otázka je, co by za to chtěli. A obávám se, že to, co by za to chtěli, je pro velkou většinu mezinárodního společenství něco, o čemž dost dobře uvažovat nejde,“ komentoval to Šír.

„V tomto ohledu se domnívám, že právě to angažmá Ruska v Sýrii je motivováno cílem vytvořit novou konfliktní zónu, nějakým způsobem se etablovat v tomto regionu a dospět do takové situace, že bez Ruska prostě některé problémy řešit nepůjde,“ doplnil.  

Pokud jde o americký útok na syrskou základnu, tato akce „ještě nemusí nutně svědčit o nějakém dlouhodobém přístupu USA ke krizovým oblastem,“ uvedl Šír s tím, že by v tomto případě byl zdrženlivý, co se týče nějakého odhadu.

„Nicméně musíme si uvědomit, že v Sýrii to nejsou Spojené státy, kdo momentálně určuje pravidla hry, to je v prvé řadě Ruská federace, a záleží do velké míry na jejím postoji, jakým způsobem bude i třeba Trumpova administrativa na ten poměrně dramatický vývoj reagovat,“ dodal Šír.

Na celý rozhovor s Janem Šírem se podívejte ve videu.