Stíny moci newyorské policie i ruské kyberválky. V USA se rozdaly Pulitzerovy ceny

Hlavní Pulitzerovu cenu za přínos veřejnosti získal pro letošní rok list The New York Daily News a nezisková novinářská společnost ProPublica. Obě média přinesla zprávy o tom, jak newyorská policie selektivně zneužívá pravomoci. Prestižní novinářské ceny uděluje každoročně Kolumbijská univerzita.

Za investigativní žurnalistiku pak ocenění získal virginský deník Charleston Gazette-Mail a za mezinárodní zpravodajství novináři deníku The New York Times, kteří se věnovali snahám ruského prezidenta Vladimira Putina rozšířit svůj vliv v zahraničí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do Pulitzerových cen zasáhla i loňská prezidentská kampaň ve Spojených státech. Za vnitroamerické zpravodajství byl vyznamenán David Fahrenthold z deníku The Washington Post, který informoval o sporných charitativních aktivitách tehdejšího republikánského kandidáta a nynějšího prezidenta Donalda Trumpa.

Gratulace Davidu Fahrentholdovi v redakci Washington Post
Zdroj: ČTK/AP

Fahrenthold zjistil, že Trump utratil 20 tisíc dolarů (přes 500 tisíc korun) z peněz své nadace, které použil ke zhotovení svého velkoplošného portrétu.

Pulitzerovy ceny, které mají 21 kategorií, jsou považovány za vrchol amerických žurnalistických ocenění. Porota Kolumbijské univerzity ceny uděluje také za nenovinářské počiny, jako jsou hudba, poezie či životopisná díla. Cenu za beletrii letos získal Colson Whitehead za román The Underground Railroad, který vypráví o cestě dvou otroků za svobodou. Cenu za poezii dostal Tyehimba Jess za knihu Olio.

Komise ocenila také Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ), mediální koncern McClatchy a deník Miami Herald za zveřejnění kauzy známé jako Panamské dokumenty (Panama Papers). Zveřejněné interní materiály panamské firmy Mossack Fonseca odhalily, jak společnost pomáhala vyhýbat se placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Nepříjemné informace se týkaly i řady politiků, podnikatelů a sportovců po celém světě.

Kauza Panama Papers
Zdroj: ČT24

Hlavní ocenění, kterou je cena za službu veřejnosti, letos porotci udělili za rozkrytí dosud málo známé praxe newyorské policie, která má pravomoc bez soudu lidem zakázat vstup do jejich domovů či podniků kvůli podezření, že dané prostory zneužívají k nelegálním účelům. Tato pravomoc původně vznikla k vytlačení prostituce z newyorského náměstí Times Square.

Novináři ale zjistili, že každoročně policisté zmíněnou pravomoc v New Yorku uplatní zhruba tisíckrát, a to takřka výhradně vůči nebělošské populaci. Často se navíc ukazuje, že terčem jsou lidé, které soudy osvobodí.