Asadův odchod je nevyhnutelný, říká americká velvyslankyně při OSN

Tlak na konec Asada roste: Hlavní téma schůzky států G7 (zdroj: ČT24)

Odstranění syrského prezidenta Bašára Asada je prioritou USA. V rozhovoru pro CNN to zdůraznila americká velvyslankyně při OSN několik dnů poté, co USA zahájily vojenské údery na syrskou základnu. Washington tak učinil po chemickém útoku, za nímž stál podle něj právě Asadův režim. Šéf americké diplomacie před jednáním G7 zdůraznil, že USA se postaví proti každému, kdo se dopouští zločinů proti lidskosti. Damašek vinu odmítá.

Ještě před týdnem Washington tvrdil, že Asadova vláda je realitou a jeho osud je v rukou samotných Syřanů. Sama velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová tehdy konstatovala, že je třeba soustředit se hlavně na boj s Islámským státem (IS).

Obrat přišel po úterním chemickém útoku v Idlibu, který zabil skoro 90 lidí včetně dětí. Bílý dům viní z útoku syrský režim, proto na něj udeřil vůbec poprvé od začátku dlouholeté občanské války.

„Odstranění Asada není jedinou prioritou, samozřejmě se snažíme porazit IS. Nevidíme ale možnost míru v Sýrii s Asadem,“ podotkla Haleyová s tím, že je také třeba zbavit Sýrii íránského vlivu – na straně Asada bojují íránské milice. Jen pak je dle velvyslankyně možné dobrat se politického řešení.

Před několika měsíci to vypadalo, že se Trump snaží o daleko vřelejší vztahy s Ruskem. To, co se děje v posledních dnech, ale spíše nasvědčuje tomu, že vztahy budou na bodu mrazu i nadále.
Martin Řezníček

„Myslíme si, že změna režimu je něco, co se stane, protože všechny strany zjistí, že Asad není vůdce, který by měl v Sýrii své místo,“ dodala Haleyová.

Šéf americké diplomacie Tillerson se v neděli pro CBS nevyjádřil tak jednoznačně. Podle něj je nutné se nejprve zaměřit na snížení hrozby ze strany IS, pak teprve „obrátit svou pozornost přímo na stabilizaci situace v Sýrii“.

Tillerson ale kritizoval Moskvu za to, že nedokázala dohlédnout na dohodu o zničení chemického arzenálu z roku 2013, což podle ministra umožnilo nejnovější tragédii. „Rusko souhlasilo, že bude garantem zničení syrských chemických zbraní (…) Výsledkem je, že jeho selhání vedlo k zabití mnoha dětí a nevinných,“ prohlásil Tillerson.

Ministři zahraničí států G7 se v pondělí sešli v Itálii, kde se budou snažit vyvinout na Rusko tlak, aby se od Asada distancovalo.

„Mezi diplomaty zazněl nápad, aby se Rusko stáhlo ze Sýrie. To bude velmi komplikované. V posledních letech se Rusové k ničemu podobnému nechystali,“ podotkl zpravodaj ČT Martin Řezníček. V úterý pak Tillerson zamíří do Moskvy, kde se setká se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Nehovořil bych o tečce, ale můžeme hovořit o tom, že byly líbánky vážně narušeny, stejně jako se to stalo mezi Filipínami a Čínou po nástupu prezidenta Duterteho. Nebylo realistické očekávat, že Trump a Putin si budou nějak notovat. Jsou to prezidenti států, jejichž zásadní strategické priority se moc neprolínají.
Martin Riegl
politický geograf

Britský ministr zahraničí Boris Johnson prozradil, že spolu s kolegy z G7 zvažuje nové sankce proti syrským a ruským důstojníkům. „Budeme diskutovat o možnosti dalších sankcí, určitě vůči některým syrským důstojníkům a vlastně taky vůči některým představitelům ruské armády, kteří koordinují akce v Sýrii s tamním režimem,“ uvedl Johnson.

Kreml: V USA naprosto schází vůle ke spolupráci

Podle Kremlu americké údery v Sýrii ukázaly, že vedení USA „naprosto postrádá vůli spolupracovat“. Podle něj k mírovým rozhovorům v Ženevě a Astaně není alternativa a řeči o tom, že by Asad měl odejít k řešení syrské krize nijak nepomůžou. Kreml také sdělil, že v plánu není žádná schůzka Tillersona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Podle Asadových spojenců americký útok v Sýrii překročil meze, a pokud dojde k dalšímu, chystají odvetu. Moskva už dříve hovořila o nepřijatelném chování a porušení mezinárodního práva. Ruské ministerstvo obrany obvinilo v souvislosti s chemickým úderem povstalce, kterým prý patřil sklad, jenž při leteckém útoku vybuchl.

Šéf ruské diplomacie Lavrov žádá „důkladné a nestranné“ vyšetřování. Podle expertů byl v Sýrii zřejmě použit smrtící plyn sarin, možná v kombinaci s chlorem.

„Na místo by měli zamířit experti, kteří sesbírají vzorky, jež zanalyzují, pak bude možné potvrdit, jaké chemické látky to byly. Sarin je mnohem nebezpečnější, ačkoli při nadýchání jsou obě velmi nebezpečné,“ podotkl expert Kamil Musílek.