Polská vláda podle očekávání ustála hlasování o nedůvěře

Polská konzervativní vláda premiérky Beaty Szydlové s přehledem ustála hlasování o nedůvěře v dolní komoře parlamentu. Pro návrh menšinové opozice odvolat kabinet zvedlo ruku 174 poslanců, proti se naopak vyslovilo 238 zákonodárců. Čtyři poslanci se hlasování zdrželi.

Opozice obvinila vládu, že směřuje k diktatuře a že provádí „bolševickou centralizaci“. „Systematicky likvidujete vazby, které máme se Západem. Ani se nepokoušíte skrýt své protizápadní fobie,“ řekl předseda hlavní opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorz Schetyna. Právě tato strana návrh na odvolání vlády podala.

Předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński prohlásil, že z nastoupené cesty neustoupí. Szydlová využila parlamentní rozpravu k vyjmenování toho, co označila za vládní úspěchy. Kritizovala i předchozí kabinet PO, jenž skončil v roce 2015.

Poslanci vládní většiny provázeli vystoupení vůdce opozice posměšky. „I slepice kvůli nám nenesou vejce!“ vykřikla jedna z poslankyň do Schetynova výčtu, co všechno vláda pokazila.

Jaroslaw Kaczyński
Zdroj: Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta/Reuters

K návrhu na odvolání vlády se přidaly další dvě opoziční strany, Moderní a Polská lidová strana. Vláda se nicméně mohla opřít o spolehlivou většinu 234 ze 460 poslanců.

Kaczyński tahá za nitky

Pokus odvolat kabinet měl podle opozičních předáků posloužit i k odhalení chyb vládní politiky, kterou prý ve skutečnosti neurčuje Szydlová, ale Kaczyński, jenž ale nezastává žádnou ústavní funkci.

Lídři EU kritizují současnou polskou vládu za ohrožování demokracie a právního státu. Naposledy se Varšava ocitla v izolaci při pokusu zabránit znovuzvolení bývalého premiéra z PO Donalda Tuska do čela Evropské rady.