Italské historické domy mají před otřesy ochránit speciální zpevňující technologie

Italské stavby mají před otřesy ochránit nové zpevňující technologie (zdroj: ČT24)

Zhruba 900 tisíc obětí si vyžádala zemětřesení po celém světě od počátku tohoto milénia. Několikrát zasáhla i Itálii, která čelí kritice, že mnohé domy spadnout nemusely, kdyby měly lepší konstrukci odolnou proti otřesům. Tamní vědci teď úspěšně otestovali vysoce odolné stavební materiály. Zpevnit obrovské množství historických staveb ale zřejmě potrvá hodně dlouho.

Zemětřesení se stalo pro Italy noční můrou, loni ho zažili hned dvakrát, v lednu potřetí. Způsob, jak se na tuto přírodní katastrofu líp připravit, hledají vědci a stavební inženýři v obří laboratoři ENEA nedaleko Říma.

Ve vibrační kleci je kamenná stěna vedle zdi z tufu, což je hornina ze sopečného popelu zpevněná ocelovou sítí. Ta je při stejné síle otřesů až dvakrát tak odolnější. „Jedna zeď z kamene a druhá z tufu zažily seismické šoky jako ty zaznamenané v několika oblastech Itálie v posledních patnácti letech při zemětřesení v Mirandole, Amatrice a Aquile,“ podotkl vedoucí výzkumné laboratoře Gerardo de Canio.

Střední Itálie leží na tektonickém zlomu. Africká litosférická deska tu naráží na Euroasijskou a odezvou jsou zemětřesení, která zničila památky i historická města. Nejhůř dopadlo loni v srpnu Amatrice.

Zřítila se tam mimo jiné škola Romolo Capranica, která přitom prošla rekonstrukcí za 700 tisíc eur a měla být proti otřesům zajištěná. Podezření z korupce a zanedbání stavby se teď vyšetřuje ještě u stovky dalších budov.

Výsledky experimentů se stavebními materiály by se měly přenést do praxe co nejdřív. Na jejich schválení už pracují jak italské, tak i evropské a mezinárodní komise. „Především v Itálii je využití těchto materiálů klíčové, protože potřebujeme, aby nové zpevňující technologie byly použité na už existující budovy,“ konstatoval odborník na zabezpečení staveb proti zemětřesení Gianmarco de Felice.

Na inovativní materiály odolné proti zemětřesení čekají i v Turecku nebo jihoamerických zemích. Jejich testování zatím mohly sledovat jen ve 3D modelu na počítači.